czwartek, 21 listopada 2013

pulpety w sosie paprykowym

Pulpety ugotowałam dzień wcześniej i suma sumarum powstał obiad szybki, niedrogi i bardzo smaczny :)



  • składniki na pulpety:
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajo
  • namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, słodka papryka + mąka pszenna do obtaczania pulpetów
  • sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka ostrego ketchupu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • odrobina cukru do smaku (opcjonalnie)
  • siekany koperek lub zielona pietruszka

Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut).

W rondlu roztopić masło, dodać do niego mąkę, mieszając podsmażać przez 3 minut, następnie zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować mieszając, by nie powstały grudki, następnie dodać łyżkę słodkiej papryki, pieprz i sól, ketchup i zagotować. Pulpety odsączyć z wody, przełożyć do rondla z sosem, gotować wszystko razem około 5 minut, ewentualnie doprawić (jeśli sos wyszedł nam za gęsty można dolać odrobinkę wody), wyłączyć gaz i po 8 minutach dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzach pulpety posypać siekaną zieleniną.



1 komentarz:

  1. Dawno nie robiłam pulpetów- i rzeczywiście można z nimi zaoszczędzić trochę czasu. Dziś u Ciebie jest bardzo apetycznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)