niedziela, 8 grudnia 2013

bezy ziemniaczane

Świetny pomysł na inne podanie ziemniaczków, możemy dodać do nich ulubione przyprawy, zioła. Z podanej porcji wychodzi ogromna masa bezików, ja zrobiłam z połowy porcji i wystarczyło na 3 osoby.
Beziki również smakowały nam na zimno z ostrym dipem pomidorowym.

przepis pochodzi stąd


1 kg ziemniaków
10 dag masła
3 żółtka 
sól
pieprz

ulubione zioła

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać miękkie masło, żółtka, sól, pieprz - dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy (rękawa cukierniczego) z końcówką do bez i na wyłożoną papierem blaszkę wyciskać rozetki. Możemy posypać ulubionymi przyprawami. Ja część posypałam bazylią, część ziołami prowansalskimi a część przyprawą do ziemniaków.Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 190-200 stopni.

3 komentarze:

  1. Właśnie siedzą w piekarniku. I mam pytanie jak je później odgrzac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. partii, która ewentualnie pójdzie potem do odgrzania, nie dopiekać zbyt mocno, a potem znowu siup do piekarnika na tą samą temperaturę na 5-6 minutek

      Usuń
  2. fajny blog, mam go na fejsie.Ale chciałabym się odchudzić:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)