środa, 18 grudnia 2013

ciasto orzechowo - jabłkowe

Ciacho może nie należy do bardzo atrakcyjnych z wyglądu, ale jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste, jabłkowe i mocno orzechowe, fajne połączenie smakowe. Wygląd wypieku można "podkręcić" oblewając je polewą i posypując siekanymi orzechami. Wspaniałe na drugi dzień :)





  • 200 gramów cukru
  • 2 duże jabłka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej + 150 gramów mąki pszennej tortowej
  • 250 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 120 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 porządne szczypty cynamonu (opcjonalnie)
  • ewentualnie polewa czekoladowa + siekane orzechy na górę


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodawać po jednym jaju.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem (opcjonalnie), wsypywać do utartej masy po 1 łyżce miksując.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli są bardzo soczyste część soku odcisnąć. Następnie dodać je do ciasta, wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.

Foremkę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za szybko nam się przypieka, bez obaw można otworzyć piekarnik i przykryć je z góry folią aluminiową.

Uwaga: ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciepłe jest bardzo mięciutkie (moje było krojone lekko ciepłe, bo wiadomo, "sępy" czekały).


8 komentarzy:

  1. Piję kawę i akurat przydałoby mi się zjeść coś tak pysznego :) To ciasto wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie należy do atrakcyjnych z wyglądu? :) Jest wspaniałe i na sam jego widok ślinka mi cieknie, uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm, wydało mi się takie bure, mało kolorowe przy innych świątecznych wypiekach, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
    2. Czy mleko sie dodaje? Jak tak to ile? an

      Usuń
    3. nie, w przepisie nie ma mleka

      Usuń
  3. Właśnie takie ciacha lubię......Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takie ciacha lubię.... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobione :) pychotka !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)