środa, 4 grudnia 2013

kotlety z kaszy (ryżu) i mięsa

Przepyszne, domowe :), tanie i szybkie, kaszę jęczmienną można zastąpić ryżem lub kaszą gryczaną.
Obowiązkowo podaję je z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką z kapusty kiszonej i pora.

Porcja na około 8 konkretnych sztuk.




  • 100 gramów kaszy jęczmiennej lub ryżu (daję w woreczku)
  • 350 gramów mięsa (dałam łopatkę)
  • 2 garście włoszczyzny mrożonej (krojonej w paski)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajo
  • sól, pieprz, słodka papryka, bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sos pomidorowy:
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła extra
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki wody
  • vegeta, sól, pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki wody + 1 kopiasta (lub 2 płaskie) łyżki mąki pszennej


Kaszę ugotować na sypko.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z przyprawami, na około 15 minut przed końcem gotowania, wsypujemy włoszczyznę i gotujemy wszystko razem, dopóki warzywa nie będą gotowe.


Mięso zmielić razem z warzywami w maszynce do mięsa.
Cebulę posiekać i przysmażyć na oleju na złoto, ostudzić.
Do miski wsypać zmielone mięso, ugotowaną, ostudzoną kaszę, wbić jajo, dodać przyprawy, wyrobić na jednolitą masę.



 Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, smażyć na złoto na oleju.


Zagotować dwie szklanki wody, dodać poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawić vegetą, kiedy cebula zmięknie dodać koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotować. W 0,5 szklanki wody dokładnie wymieszać z 1 kopiastą łyżką mąki i zagęścić sos, zagotować.

Na talerzach kotlety polać sosem, podawać z pikantną surówką ( u mnie z kapusty kiszonej, pora i jabłka).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)