Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: surówka z kapusty kiszonej, pora i jabłka

środa, 4 grudnia 2013

surówka z kapusty kiszonej, pora i jabłka

Kolejna surówka o zdecydowanym smaku, podałam ją do kotletów z kaszy i mięska.




  • 250 gramów kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka ( o ile nie ma jej w kapuście)
  • 0,5 średniego pora
  • 1 małe jabłko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ewentualnie cukier do smaku

Kapustę płuczemy (jeśli jest kwaśna), odciskamy, kroimy drobno.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Pora kroimy na drobne półplasterki.
Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy oliwę, ponownie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut by składniki "się przegryzły".


4 komentarze:

  1. robię identyczną jednak z kapustą świeżą, muszę wypróbować z kiszoną;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ta jest całkiem inna w klimacie, jak to wszystkie surówki z kiszoną, ale ja uwielbiam ją po paru godzinkach :))), kawałek chlebka z wędlinką i ta surówka do tego, pychotka !

      Usuń
  2. ja również robię identyczną, jednak zamiast pora zawsze dodawałam cebulę..:) smak z dzieciństwa:)coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, jedna z najbardziej sentymentalnych również dla mnie :)), pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)