przepis pochodzi z tej strony
- 600 ml śmietany kremówki 30% UHT
- 100 gramów gorzkiej czekolady 60 - 70 % kakao
- 100 gramów cukru pudru
- 200 - 250 ml wódki czystej
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietankę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, mieszamy dokładnie. Nawet jeśli na początku utworzą nam się grudki, to nic, w trakcie dalszego mieszania, one się rozpuszczą.
Następnie do ciepłej śmietanki przesiewamy stopniowo cukier puder, przyprawę do pierników, mieszamy dokładnie, studzimy do temperatury pokojowej, a następnie dolewamy wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i schładzamy w lodówce.
Podobno likier może przetrwać ponad 3 miesiące w warunkach chłodniczych.
Muszę zrobić ten likier, choć u mnie nie ma szans, by przetrwał 3 miesiące hehe :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, u mnie przetrwał całe 5 dni :)
UsuńA czy likier po dodaniu śmietanki się nie waży??Pytam bo planuję go zrobić na prezent świąteczny:)Jak Pani radzi?Ile dni przed wigilią go najlepiej zrobić??
OdpowiedzUsuńjuż piszę jak to ma wyglądać: śmietanka musi być UHT (kartonikowa), ale nie wolno jej zagotować, ma być cieplejsza nieco od naszej temp ciała,czyli rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę, mieszamy razem na gazie przez powiedzmy 3 minutki (malutkim gazie), zestawiamy, potem dodajemy cukier itd.., schładzamy do temperatury pokojowej (koniecznie) i wtedy dopiero chlastamy %
Usuń