sobota, 18 stycznia 2014

zupa kalafiorowa na białej kiełbasie

Szybka, syta smaczna zupka podana nieco inaczej :)



  • 1 średni kalafior (poza sezonem paczuszka 400 gramów mrożonego)
  • 250 gramów białej kiełbasy
  • 3 kopiaste łyżki ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 0,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych lub 0,5 szklanki zimnego wywaru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub 2 łyżki maggi
  • sól, pieprz
  • siekany koperek lub pietruszka



1,5 litra wywaru zagotować z sosem sojowym, wsypać przepłukany ryż, gotować około 8 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do ryżu, gotować dalsze 10 minut, następnie wyjąć kiełbasę na talerzyk.
Papryki pokroić w paseczki, krótko przesmażyć na maśle lub oleju z kiełbasy, wrzucić do zupy razem z pociętym na różyczki kalafiorem, gotować do miękkości warzyw.
Cebule posiekać, lekko zrumienić na patelni, zasypać mąką, zasmażyć krótko, następnie na patelnię wlać zimny kwas z ogórków lub zimny wywar, rozprowadzić, wlać do zupy. Zagotować, wrzucić kiełbasę, zagotować i doprawić.
Na talerzach posypać siekaną zieleniną.


3 komentarze:

  1. Mniam, jest w niej wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj robilam ogorkowa z biala kielbaska...kalafiorowa musi tez byc pyszna...pozdrawiam Ewuniu :)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, ogórkowa z białą kiełbaską brzmi baaardzo pysznie :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)