poniedziałek, 17 marca 2014

rogale śniadaniowe

Przepyszne i delikatne rogaliki. Można je zrobić w wersji na mniej lub bardziej słodko. Doskonałe zarówno z twarogiem jak i z konfiturą.


0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki oleju
200 ml ciepłego mleka
25 gramów drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajo
4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki mleka lub rozbełtane jajo do posmarowania rogalików
garść sezamu lub maku do posypania

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut "do ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, resztą cukru, wbijamy jajo, dodajemy jogurt, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto.
Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut).

Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.
Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.


I teraz część najtrudniejsza, bo trzeba robić ją "z czuciem".
Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.



Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.


Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć.
Następnie smarujemy mlekiem lub jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



14 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie....ojj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są na pewno pyszne także zupełnie bez niczego - tak jak lubię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez takie lubię, jeszcze ciepłe, na "spróbowanie" :))

      Usuń
  3. Prześliczne Ci wyszły! Możesz mi parę podesłać? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm, ale bym podkradla jednego i wpalaszowalbym z kubkiem kakao...tak pysznie wygladaja...pozdrawiam Ewuniu:)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak właśnie powinny wyglądać prawdziwe rogale. Dzięki za tutorial Ewcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ! też takie piekłam tylko z makiem Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i są rewelacyjne, zaraz wrzucam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czaje się już na nie, tylko czasu brak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no właśnie, ale poczekają na Ciebie Michalinko :))), pozdrawiam i życzę spokojne i słonecznej niedzieli :)))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)