środa, 30 kwietnia 2014

potrawka z kurczaka

To danie pokochają również dzieci, delikatne w smaku, sycące, będzie pyszne zarówno z ryżem, ziemniakami lub makaronem.



3 filety z kurczaka
4 średnie marchewki
garść mrożonego groszku
2 średnie cebule
250 ml śmietanki kremówki 30% UHT
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebule posiekać, marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. W rondlu na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kurczaka z cebulą, następnie zalać gorącym bulionem, wsypać marchewkę i mrożony groszek, przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości marchewki, kiedy warzywa będą gotowe całość zalać śmietanką, gotować około 10 minut, ewentualnie doprawić.



10 komentarzy:

  1. my też lubimy takie dania:) tak jak piszesz, nawet dziec, niejadki się zajadają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie obiadki, pyszne są :) Twój wygląda równie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie jadłam potrawki z kurczaka. Także z chęcią bym się wprosiła na taki obiadek :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. kolorowo i pysznie, ja też bym chętnie zjadła taki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  5. to są 3 porcje, liczę po 1 cycku dla każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taką potrawkę regularnie serwują dzieciom w żłobku w którym pracuję,a dzieci jak to dzieci wyjadają mięsko a marcheweczkę zostawiają niestety.......matylda

    OdpowiedzUsuń
  7. potrawka która ja gotuję u siebie w domu jest troszkę inna,białe mięsko ugotowane w rosole rozdrabniam i serwuję w bulionie rosołowym ze śmietaną i koperkiem,,,,,bardzo chętnie spróbuję potrawki wdł pani przepisu,bo wygląda bardzo apetycznie,pozdrawiam KAZIA.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam tą potrawkę,właśnie dzisiaj ją serwuję na obiad moim dzieciakom!!Kasia R.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)