- 3 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (pełne, ale bez górki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z maleńką górką)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka (z górką) cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
- 1/4 szklanki oranżady owocowej
- 0,5 kg truskawek
- cukier puder do posypania
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.
Jaja całe ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę z proszkiem, wlewamy olej i oranżadę, miksujemy wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wykładamy na nią ciasto. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Lubię ciasto z dodatkiem napoju gazowanego. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńGazowane napoje w ciastach sprawdzają się. Z colą już jadłam, ale z oranżadą, jeszcze nie, ale mam nadzieję, że zjem :)
OdpowiedzUsuńPuszysty kawał ciacha! Mniam:)
OdpowiedzUsuńAle smakołyki, a właśnie kawę popijam...:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na ciasto, z oranżadą jeszcze nie piekłam , jak ładnie wyrosło i te truskawki mniam :)
OdpowiedzUsuńoranżada daje pulchność dodatkową i delikatność, fajne ciacho, polecam Oleńko :-*
UsuńWspaniałe ciasto delikatne i puszyste upiekłam na niedziele już prawie nie ma:)
OdpowiedzUsuńsuper :))))
UsuńWyprobowalam i bardzo polecam! Ten placek ma same plusy:
OdpowiedzUsuń- szybko sie robi
- zawiera malo tluszczu
- swietnie smakuje
- jest niedrogi
Dzieki za przepis!
cieszę się bardzo, a ja dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Usuń