poniedziałek, 26 maja 2014

tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

Bardzo lubimy je z różnymi nadzieniami, ta wersja jest próbą połączenia mojej miłości do koloru zielonego i miłości moich mężczyzn do mięcha :)
Polecam również tureckie chlebki z meksykańskim farszem :)



  • ciasto na 6 sztuk:
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 średnie filety z kurczaka
  • 400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • 150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach


Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.

W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.

Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.


Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)


Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.



25 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie z mięsem mielonym i były pyszne :) uwielbiam szpinak więc te pewnie też smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie też muszę wykombinować następnym razem z mielonym, też będzie pysznie :), pozdrawiam :)

      Usuń
  3. wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie faszerowane chlebki. Taki pyszny farsz... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez je lubię, a szpinak i kurczaka uwielbiam, pozdrawiam Krysiu :)

      Usuń
  5. mmm... tak nagle zrobiłam się potwornie głodna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcelko, w takim razie zapraszam do Opola, zrobię szybciutko specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  6. przyznam sie, ze jeszcze nie robilam no i nie jadlam takiego chlebka...wyglada na to, ze czas sprobowac, bo wyglada apetycznie...pozdrawiam Ewuniu:))...Irena...juz nie chodzi za mna kwadracik, za co bardzo dziekuje:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, no właśnie dopiero po czasie dowiedziałam się, że niektóre gadżety tak komplikują sprawę :///, ale już pousuwałam :), a chlebki polecam, pyszne będą z mąkai pełnoziarnistymi, pozdrawiam bardzo ! :)

      Usuń
  7. chlebki wyglądają bardzo apetycznie :) tak się zastanawiam czy zamiast drożdży w proszku można użyć świeżych, jeśli można to ile ich dać? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pewnie, że można, robiłam też ze świeżymi i dodawałam 25 gramów na tą ilość mąki, pozdrawiam i miłego dnia ! :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i również życzę miłego dnia :-)

      Usuń
  8. Mmm, ależ apetyczne! Wyglądają doskonale. I przywołują miłe wspomnienia z wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj robiłam chlebki ze świeżych drożdży, wyszły cudne! Rodzina się zachwycała ciekawym smakiem i cudnym aromatem. :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja:)rodzinka zachwycona:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz ! :)

      Usuń
  11. Są naprawdę pyszne, wspaniały przepis. Czy można je zamrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, bez problemów, super, że smakują i można włożyć do środka dowolny farsz, np takie mini pizze zrobić

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)