sobota, 7 czerwca 2014

placuszki serowe z ciasta zaparzanego (wytrawne)

Przepis ze starego zeszytu, pyszne, delikatne, z ciągnącym się serem :) Podane z ostrym sosem pomidorowym lub np czosnkowo - szczypiorkowym będą podstawą smakowitej kolacji, śniadaniu lub obiadu. Z podanych proporcji wychodzi około 10 sztuk.



0,5 litra mleka
80 gramów masła
1 szklanka mąki pszennej (świetnie sprawdzi się orkiszowa)
200 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
pęczek szczypiorku
4 jaja
sól, pieprz

ulubiony sos o zdecydowanym smaku (może też być pikantny ketchup)

Mleko zagotowujemy z masłem, następnie jednym ruchem wsypujemy mąkę, nie wyłączając gazu cały czas mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie łatwo odchodzić od ścianek garnka ( u mnie około 8 minut). Masę schładzamy. Jaja ubijamy na pianę, dodajemy do ciasta, wszystko razem dokładnie mieszamy; ma powstać jednolita masa.
Następnie wsypujemy ser żółty i posiekany szczypior, mieszamy łyżką.
Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem.

Rada: aby ciasto łatwo odchodziło od łyżki, maczajmy ją w szklance z ciepłą (ale nie gorącą) wodą.




6 komentarzy:

  1. Zgłodniałam na widok tych placuszków! Cudownego weekendu Ewuś :*

    OdpowiedzUsuń
  2. musza byc cuuuudowne w smaku ...hmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis. Ląduje w na mojej liście to do ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, chętnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne te placuszki, truskawkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)