piątek, 4 lipca 2014

racuchy drożdżowe z jagodami

Puszyste, szybkie, łatwe, przepyszne racuszki :) Porcja na około 15 sztuk.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jak zrobić racuchy drożdżowe krok po kroku, zapraszam tutaj :)




  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 gramów drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka jagód


Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".

Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.

Jagody myjemy i odsączamy z wody.

Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.

Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.


Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego :)

Rada: Nie wsypujmy od razu całej szklanki jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie.




19 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Widzę, że i u Ciebie jest jagodowo :) Ja od kilku dni robię wszystko z jagodami :D Zatem zrobię także Twoje racuchy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuniu, mam drożdże, jagody i ... resztę składników. Chyba zrobię takie racuchy, bo jestem pod ich urokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich racuchów jeszcze nie jadłam, apetycznie wyglądają. Pyszności.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaaacie Ewuniu, ale apetycznie wygladaja, a smakuja napewno nieziemsko :))))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, smakują o wiele lepiej :))), pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Przyznam szczerze, że jeszcze takich nie jadłam. Ale wyglądają tak smakowicie, że muszę spróbować! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, koniecznie, myślę, że nie będziesz zawiedziona :)

      Usuń
  6. hmm a mogę zamiast jagód dodac maliny ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze bałam sie drożdzowych racuchów, że mi sie nie udadzą. Dzis robiłam pierwszy raz z Pani przepisu. Wyszły znakomite, puszyste, leciutki. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Racuszki z Pani przepisu były przepyszne zrobiłam je dzisiaj wszystkim bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak mam mrożone jagody to jak najpierw rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Aktualnie posiadam tylko jagody w słoiku czy takie tez sie nadają czy są zamokre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadadzą się tylko trzeba je porządnie osączyć na sitku i lekko oprószyć mąką

      Usuń
  11. Całe wieki nie jadłam racuchów! Ciasto właśnie wyrasta, u mnie będą ze świeżymi truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)