Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciabata - przepis bazowy

wtorek, 12 sierpnia 2014

ciabata - przepis bazowy

Nie ma to jak chrupiące, jeszcze cieplutkie domowe pieczywko, prawda? :) Podany przepis jest recepturą "rozwojową", tzn można zrobić ją z ulubionej każdej mąki, orkiszowej, razowej żytniej, pełnoziarnistej. Możemy również dosypać ulubionych ziół, posiekanych oliwek czy suszonych pomidorów, słowem pełne szaleństwo i pełna dowolność :)))). Przepis uprościłam tak, by każdemu się udał :)



przepis na dwie sztuki:

450 gramów mąki pszennej (optymalnie chlebowej)
7 gramów suszonych drożdży instant
1 łyżeczka ( z małą górką) soli
1 szklanka wody w temperaturze ciała
1/4 szklanki mleka w temperaturze ciała
1 łyżka oliwy z oliwek
do posypania:
około 2 łyżek mąki pszennej (mogą być również otręby pszenne lub orkiszowe)

Mąkę przesiać z solą i drożdżami, zrobić zagłębienie i wlać oliwę. Następnie stopniowo dolewać wodę i mleko zagniatając elastyczne ciasto ( ciasto cudnie się gniecie). Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, nie zagniatać, tylko rozpłaszczyć dłońmi (absolutnie nie wałkiem) na owalny placek i przeciąć w środku tak, by powstały dwa mniej więcej jednakowe kawałki. Uformować je w podłużne bułki. Ułożyć na blasze ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.



Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 - 55 minut do ponownego napuszenia (ciasto już mocno nie wyrośnie). Po upływie wyżej wymienionego czasu posmarować je wodą ( w temperaturze pokojowej), posypać mąką (przy pomocy sitka).




Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (funkcja góra - dół) i piec około 25 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.









12 komentarzy:

  1. Wow, ale wyrosły! Moja mama przepada za ciabattami- kiedyś wykorzystam Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. :) http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. schrupalabym z maselkiem, a nawet i bez...pozdrawiam Ewuniu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, taka jeszcze lekko ciepła i roztapiające się na niej masełko...mmmm

      Usuń
  4. Wczoraj piekłam ..........przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne,zrobiłam jako bułki.Zastanawiam się czy do ciasta można dodać podduszoną cebulkę? Jeśli tak to na jakim etapie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, jak najbardziej, już piszę co i jak, najpierw przysmażasz sobie cebulkę, jak na tą ilośc mąki około 3 średnich sztuk, jesli ma być mocno cebulowa, to nawet i 4 sztuki, przysmażamy na złoto, odcedzamy z tłuszczu, schładzamy, tą cebulkę mieszamy sobie z mąką najpierw, potem dodajemy drożdże suszone itd jak w przepisie, będzie pyszna

      Usuń
    2. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Pozdrawiam,Ania

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)