wtorek, 13 stycznia 2015

pierogi z mięsem i kapustą

Uwielbiam te pierogi, sycące, bo z mięsem i soczyste, bo z dodatkiem kapusty, koniecznie z mięsem wołowym, może być takim z rosołu. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, odsmażone na masełku klarowanym :)







ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 i 1/3 - 1,5 szklanki mocno ciepłej wody
szczypta soli

farsz:
1 kg mięsa wołowego (zwykle daję rosołowe bez kości)
0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
2 średnie cebule
sól, pieprz
2 liście laurowe
ziele angielskie



Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki soli. Wołowinę zagotowujemy, zbieramy szumy, gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniając wodę, do miękkości, następnie studzimy.

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy przepłukać, ja tego nie robię, bo lubię tę kwaskowatość. Odciskamy z soku, kroimy drobno, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut, jeśli trzeba uzupełniamy wodę, następnie studzimy.
Potem kapustę odciskamy z soku, przekładamy do miski.

Cebule obieramy, siekamy, smażymy na złoto na oleju, odcedzamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki.

Mięso i kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki czarnego, najlepiej świeżo zmielonego pieprzu, przestudzoną cebulę, sól do smaku, dokładnie mieszamy.




UWAGA: Jeśli pomimo kapusty farsz wydaje Wam się "suchy", można dołożyć parę łyżek wywaru z wołowiny.


Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na 3 części, dwie zawijamy w ściereczkę, trzecią wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy.




Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 - 6 minut od wypłynięcia, odcedzamy.
Podajemy na przykład ze skwarkami z boczku, masłem lub usmażoną na złoto cebulką.




12 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi teraz smaczku na te pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi! Dawno nie robiłam z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak zamrozić pierogi ? najpierw je ugotować czy mrozić na surowo?
    A ile z tej porcji wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudynko, z tej porcji wychodzi około 40 sztuk średniej wielkości, a jeśli chodzi o zamrażanie to ja podgotowuję je około 3 minut, odcedzam, polewam masłem roztopionym tak by się nie posklejały i mrożę w woreczkach foliowych

      Usuń
  4. to chyba zrobię z podwójnej porcji i zamrożę, choć jeszcze się zastanawiam nad tymi z kapusty i ziemniaków bo równie apetycznie wyglądają zresztą jak wszystko na Twojej stronie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te z mięchem fajnie się mrożą i zamrażają, ale te z kapustą i ziemniakami już nie

      Usuń
  5. a potem zamrożone wrzucasz Ewusiu na wrzątek prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dokładnie, wyjmuję może z 10 minut wcześniej aby folia zdążyła od nich się odkleić i zamrożone wrzucam, najpierw na większym ogniu przez 2 minutki, a potem kiedy zaczną się od siebie odklejać zmniejszam gaz i na małym podgotowuję około 5 minut

      Usuń
  6. a można to ciasto na pierogi (podzielone na porcje) zamrozić surowe? a później tylko przygotować farsz i zrobić pierogi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można tak zrobic, farsz też można zamrozić

      Usuń
  7. oj jesteś Ewuś nieoceniona !!!!! Dzięki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. pierogi zrobione, pycha, pycha, pycha. Ewuś Twoje przepisy są cudne !!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)