poniedziałek, 23 lutego 2015

domowa metka czosnkowa

W prosty sposób możemy zrobić ją w sami, przynajmniej będziemy znać jej skład ;-). Nie za słona, dla mnie ta sklepowa zawsze ma za dużo soli. Postarajmy się o w miarę chudy boczek parzony (!), chudą kiełbaskę, jędrny czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz, a uzyskamy smaczne domowe smarowidło do chlebka, koniecznie z jakimś pikantnym dodatkiem w postaci papryki konserwowej, korniszona lub choćby kiszonego ogórka.
Przepis znaleziony u mojej niezawodnej Wiesi :)





350 gramów boczku parzonego (wędzony odpada, jest za słony)
2 pętka chudej kiełbasy (użyłam wieprzowej od szynki)
3 średnie ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe klimaty, może dać więcej)
świeżo zmielony czarny pieprz (sporo)
SOLI JUŻ NIE DODAJEMY (!)

Z boczku odkrawamy skórę i ewentualne kosteczki.
Kiełbasę możemy obrać ze skórki, ja nie obierałam.



Boczek i kiełbasę mielimy na średnich oczkach.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do wędlin, dodajemy pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Schładzamy w lodówce. Gotowe :)


15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Często robię metkę cebulową lub czosnkową. Twoja pysznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie. Jola.

      Usuń
  2. można też pokombinować z przysmażoną cebulką, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. Eureka ! nareszcie przepis bez soli peklowej ( mały problem ze zdobyciem ) i smacznie się zapowiada :) Dzięki za przepis . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jakby co, to wszystkie szynkowarowe wędliny można też robić na zwykłej

      Usuń
  4. Po odwiedzinach u Ciebie Ewuniu zawsze jest co zabrać w prezencie :). Jesteś niezawodna :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, cieszę się bardzo, częstuj się ile tylko chcesz, pozdrawiam Cię gorąco :)

      Usuń
  5. Jak miło przeczytać ciepłe słowa :), szczególnie, że dzień dziś ponury.. Ewuniu, też Cię pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką domową metkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis jest dla mnie!
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
  8. O, to coś dla mnie. Od niedawna sama robię wędlinki. Dziękuję i pozdrawiam. Jadwiga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te wszystkie przepisy..takie proste i orginalne..Dziękuję,że jesteś!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi bardzo, co prawda, teraz jestem z doskoku, bo mam masę różnych spraw, ale wrócę !

      Usuń
  10. Niestety to nie jest metka tylko bardzo smaczne smarowidło-pasta....
    Metka jest z surowych składników.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio robiłem karkówki wyszła bardzo dobra, a teraz zrobię z boczku. na pewno dędzie smaczna, Pozdrawiam WZ,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)