środa, 25 marca 2015

ciasto "Brzoskwiniowa fantazja"

Lekkie, nie za słodkie ciasto w optymistycznych kolorach. Jest łatwe do wykonania, choć zastyganie poszczególnych warstw trwa około 2 godzin. Ot, taka pyszna mocno brzoskwiniowa fantazja :)
Możemy wykonać ją też w wersji bez pieczenia, na przykład na okrągłych biszkoptach, nie ma problemu :)








Składniki na blaszkę 25x35 cm lub kwadratową o boku 25 cm
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki ( z małymi górkami) mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli do białek

poncz:
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń

masa soczkowo - brzoskwiniowa:
0,5 litra soku przecierowego marchew-jabłko-brzoskwinia (użyłam Kubusia)
5 łyżek cukru
100 gramów masła ewentualnie margaryny
2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40g)

masa jogurtowo - brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
550 - 600 gramów jogurtu naturalnego
2 galaretki brzoskwiniowe (ostatecznie możemy dać pomarańczowe)

dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe


Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek. Te drugie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy dalej na najwyższych obrotach przez około minutę, potem zmniejszamy obroty na średnie, wrzucamy żółtka, miksujemy przez krótką chwilę i wsypujemy mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).





Kiedy biszkopt wystygnie, delikatnie odrywamy od niego papier, papier wkładamy do blaszki, układamy na nim biszkopt, następnie ponczujemy zalewą z brzoskwiń.




Masa soczkowa:
1 szklankę soku zagotowujemy z tłuszczem i cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mieszankę i gotujemy budyń (będzie bardzo gęsty). Od razu wykładamy go na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. Kiedy masa schłodzi się do temperatury pokojowej, wkładamy ciasto do lodówki do zgęstnienia.






Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie jednym ruchem przelewamy do jogurtu i miksujemy do połączenia składników.

UWAGA: W tym momencie sprawdzamy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, dodajemy pożądaną ilość cukru pudru(!).

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Krem wkładamy do lodówki na taką ilość czasu by uzyskał konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Kiedy to nastąpi wykładamy go na masę soczkową i wygładzamy powierzchnię.

Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.







Ostatnia warstwa.
Dwie ostatnie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie do lodówki do częściowego zgęstnienia (coś a la gęsty kisiel).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, układamy je na masie jogurtowej.




Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je delikatnie na brzoskwinie i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Gotowe !








24 komentarze:

  1. Wypasione, brzoskwiniowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto, z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym teraz z przyjemnością do kawki :) Świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie leciutkie i orzeźwiające, hmmm)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka słodka i piękna ta Twoja fantazja..mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy budynie rozprowadzamy wg. wskazań na opakowaniu, czy w mniejszej ilości mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ewo, budynie gotujemy na soku, tak jak na zdjęciach, mleka wcale nie dodajemy, 2 paczuszki budyniu rozprowadzamy w 1 szklance soku, a drugą zagotowujemy z masłem i cukrem, kiedy to się zagotuje wlewamy budynie wymieszane z sokiem i gotujemy taki sokowy budyń :)

      Usuń
    2. aaa, dziękuje :) dobrze, że zapytałam, bo bym popsuła :)

      Usuń
    3. dokładnie, zawsze lepiej zapytać niż zmarnować składniki, pozdrawiam i czekam na wieści :)

      Usuń
  7. A czy żółtka też dodajemy do biszkoptu ,bo nie widzę żadnej zmianki o nich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak !!!! Moje przeoczenie, już szybciutko poprawiam, dzięki !

      Usuń
    2. Wygląda i smakuje fantastycznie,dziękuję za świetny przepis,podam wszystkim znajomym oczywiście :)

      Usuń
    3. dziękuję bardzo ! Wesołych i smacznych Świąt, pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  8. Tak myślałam :) nic się nie stało ,Wesołych Swiąt ! białych świąt niestety ...

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto super nie słodki i bardzo lekki w sam raz na rodzinne świętowanie... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, mega brzoskwiniowe, wszystkim moim gościom bardzo smakowało. Dziękuję za przepis. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ! Dzięki Kasiula, pozdrawiam serdecznie ! Ewa

      Usuń
  11. Czy moge uzyc jogurtu greckiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli Wam nie przeszkadza lekki posmak goryczki typowej dla tego jogurtu to można, mnie on nie pasuje, dlatego polecam zwykły naturalny

      Usuń
  12. Ciasto zrobiło dziś furorę na moich urodzinach. Szybkie, lekkie, pyszne :) Zrobię nie raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy jogurty mają być prosto z lodówki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)