czwartek, 26 listopada 2015

babka ziemniaczana z boczkiem (bambrzok)

Potrawa klasyczna o tylu nazwach, ile jest regionów, w których ją pałaszują :). Wspaniałe jedzonko nie tylko dla ziemniaczanych smakoszy. Podałam ją z sosem pieczarkowym i ogórkami kiszonymi z chili, pyszności !
P.S Babka będzie również smaczna na drugi dzień, na przykład podsmażona na patelni podana z gulaszem wp lub wołowym, mniam..










1,5 kg ziemniaków (wybierzcie mączystą odmianę)
2 jaja
2 duże cebule
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
300 gramów chudego wędzonego boczku (parzony również się nada)
2 kopiaste łyżki kaszy manny (zwykłej)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki soli (jeśli użyjecie boczku parzonego, dajcie 1 płaską łyżeczkę)



Boczek kroimy na cienkie paseczki lub drobną kostkę, podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), jeśli mamy chudy boczek dodajemy odrobinę oleju. Następnie przekładamy do miski (bez wytopionego tłuszczu) i lekko schładzamy.




Ziemniaki i drugą cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, ja zmieliłam je w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.




Starte ziemniaki osączamy częściowo z soku ( nie mają być całkiem "suche", możemy to zrobić np. odciskając je na gęstym sicie).





Do ziemniaków dodajemy jaja, mąkę, kaszę, śmietanę i przyprawy, mieszamy łyżką.





Na końcu wsypujemy boczek z cebulką, ponownie mieszamy.




Foremkę keksową o długości 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wygładzamy powierzchnię.




Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 130 minut, zasada jest taka, wierzch ma być zarumieniony, a włożony patyczek suchy.

Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie sosu, gulaszu etc.



9 komentarzy:

  1. U mnie zwana kocmołuchem :D Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ukochana baba <3 U mnie kartoflak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię bez mąki i kaszy...jest o niebo lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a co jest na zdjęciu w misce oprócz wymienionych składników wygląda jak majonez a nie ma go wykazie co użyć do upieczenia. Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu kochana ! Dzięki za przytomność, to kwaśna śmietana, już szybciutko uzupełniam !

      Usuń
  5. Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczom nie wierzę w to co przeczytałam... Mielenie w maszynce???? Pierwszy raz spotykam się z tym. Nie jest ciężko? Miałam kupić sobie maszynkę do ziemniaków, ale po tym wpisie sama nie wiem. Następnym razem ruszy maszynka do zmielenia. Pozdrawiam, świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poważnie, naprawdę robota idzie migiem i palce nie są poharatane, również pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)