- zalewa: 1,5 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody
- małe ogórki gruntowe
- gorczyca
- liście czarnej porzeczki lub wiśni
- czosnek
- chrzan
- papryczka chili
Do każdego słoiczka: 10 ziaren gorczycy, 3 ząbki czosnku, 2 małe laseczki chrzanu, 2 liście wiśni bądź porzeczki, około 1/4 papryczki.
Ogórki układamy ściśle w słoikach, wciskamy składniki podane powyżej, zalewamy wrzącą zalewą, dokładnie zakręcamy.
Ogórki układamy ściśle w słoikach, wciskamy składniki podane powyżej, zalewamy wrzącą zalewą, dokładnie zakręcamy.
Słoiczków nie trzeba pasteryzować (warunkiem tego jest zalanie wrzącą zalewą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)