wtorek, 20 sierpnia 2013

ogórki z chili na zimę

przepis mojej Mamy :), pyszne!



  • zalewa: 1,5 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody
  • małe ogórki gruntowe
  • gorczyca
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni
  • czosnek
  • chrzan
  • papryczka chili

Do każdego słoiczka: 10 ziaren gorczycy, 3 ząbki czosnku, 2 małe laseczki chrzanu, 2 liście wiśni bądź porzeczki, około 1/4 papryczki.

Ogórki układamy ściśle w słoikach, wciskamy składniki podane powyżej, zalewamy wrzącą zalewą, dokładnie zakręcamy.
Słoiczków nie trzeba pasteryzować (warunkiem tego jest zalanie wrzącą zalewą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)