czwartek, 21 lipca 2016

ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem(wersja fit)

Kruche ciasteczka, które sycą na długo, a zawierają mało kalorii :). Porcja na około 18 sztuk.










250 gramów płatków owsianych górskich
70 gramów miękkiego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
50 gramów słonecznika (można go wcześniej podprażyć na suchej patelni)

około 18 sztuk połówek orzechów włoskich




Połowę płatków podprażamy na suchej patelni, mają się lekko zezłocić (uwaga, mieszamy często, bo łatwo je przypalić). Po podprażeniu ziarenka od razu przesypujemy na stolnicę lub na papier do pieczenia i gnieciemy na mniejsze kawałki np. wałkiem do ciasta.




Uwaga: Nie zostawiamy płatków na gorącej patelni, bo mamy jak w banku, że się przypalą.

Kiedy płatki przestygną mieszamy je z tymi nieuprażonymi, przesiewamy z cukrem, proszkiem, solą i słonecznikiem, dodajemy masło, krótko zagniatamy, potem wbijamy jaja i zagniatamy do końca, ma powstać dość lepka kula.






Dłońmi, co chwilka, zanurzonymi w zimnej wodzie odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na wierzchu kładziemy połówki orzechów, lekko dociskamy by się przykleiły.




Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 25 minut, do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Z papieru odklejamy je najlepiej po wystygnięciu, smacznego :)





8 komentarzy:

  1. Witam. Często korzystam z Pani przepisów i wychodzą PYSZNE potrawy. Odnośnie ciasteczek mam pytanie: czy można dołożyć jakieś bakalie a jeśli tak to w jakich proporcjach. Pozdrawiam. Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bakalii razem ma być 70 gramów, jeśli chodzi o rodzynki i żurawinę, lepiej unikać ich na wierzchu, bo za bardzo się przypieką

      Usuń
  2. Bardzo fajne ciasteczka, lubię przekąski tego typu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! Idealne na przekąskę do kawy lub do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zastąpić margarynę olejem? Ile wtedy go dać? Pozdrawiam moje guru w kwestii kucharzenia!😀
    Gosia P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecałabym takiej zamiany ://, hahahaha, dzięki ! :D

      Usuń
  5. Pyszne. Robie od razu podwójną porcję bo szybko znikają 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobne, płatki ,dużo słonecznika i skórka pomarańczowa. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)