niedziela, 24 października 2021

kruche ciasteczka z marmoladą

Witajcie po przerwie... :)) Dziś chciałam Wam przypomnieć klasykę, do której każdy wraca i której żaden nie odmówi. Delikatna kruchość maślanego ciasta z kwaskowatością marmolady, zwieńczona pierzynką cukru pudru, siadajcie do stołu, ja idę robić kawę ;-)
Przepis na około 40 sztuk.










ciasto kruche:

2 pełne szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
125 gramów zimnego masła lub margaryny
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
około 250 gramów marmolady, powidła, dżemu, konfitury lub nutelli


Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno.




Potem dodajemy śmietanę i żółtka.
Zagniatamy sprawnie kruche ciasto, jeśli się bardzo klei możemy lekko podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do zamrażarki na 30 min.



Po upływie wyżej wymienionego czasu na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, jedne z dziurką w środku, a tyle samo drugich bez otworu.




Ciasteczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

To samo robimy z pozostałym ciastem z zamrażarki.
Upieczone ciasteczka przekładamy marmoladą lub innym nadzienie lekko dociskając.
Podajemy polane polewa czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem.









7 komentarzy:

  1. Ewo, przeglądałam nowe przepisy blogerów i nagle widzę też Twój przepis :). Już nie będę dopytywać gdzie byłaś jak Cię nie było ;). Mam nadzieję, że znów będziesz nas rozpieszczać swoimi ciekawymi propozycjami :).
    Pozdrawiam serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się cieszę,że Pani wróciła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Ewo, co za niespodzianka!!! 🥳 Witamy! Cieszę się bardzo, że wróciła Pani do blogowania, bardzo brakowało mi Pani przepisów! Samych serdeczności!❤️ Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję że Pani wróciła do nas z pysznymi przepisami. Cały czas tu zaglądałam i bardzo się cieszę że jest nowy przepis. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Wróciłam, wróciłam :))), nie potrafię bez tego żyć :D, dzięęęki :-******

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaglądam na Smaker patrzę i nie wierze. Znowu zerkam a tam Ewa!!!! ;))))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis i cieszę się z Pani powrotu, licząc na ciekawe pomysły. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)