czwartek, 3 lutego 2022

murzynek tani i niezawodny

 W czasach kiedy ludziom w Polsce nie śniło się nawet o orzechach pekan... fit czekoladzie i diecie wegańskiej, a pomarańcze dostępne były w niewielkiej ilości raz w roku... gospodynie też piekły pyszne ciasta, wypieki, których smak nadal wzbudza sentyment w naszych (tych nieco starszych) podniebieniach, a zapach przywołuje wspomnienia niedojrzałych jabłek sąsiada jedzonych brudnymi łapskami czy zabawy w "państwa i miasta"... to jest właśnie takie ciasto.

Składniki mamy zawsze w lodówce, przypuszczam, że nawet nie będziecie musieli iść do sklepu :))

P.S Kiedyś nazwa Murzynek nie budziła rasistowskich odczuć, to było po prostu smaczne domowe ciasto, teraz producenci nazywają je ..."czekoladowe", choć, po prawdzie, to ciasto kakaowe :D

 POLECAM INNE MURZYNKI NA BLOGU:

MURZYNEK NAJLEPSZY (Z POWIDŁAMI)

MURZYNEK NA OLEJU Z ORZECHAMI

MURZYNEK Z KREMEM CYTRYNOWYM

MURZYNEK NA KEFIRZE (BEZ JAJEK)

RUMOWY MURZYNEK Z KOKOSEM

MURZYNEK Z OWOCAMI











 Składniki:

1 jajo L

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

100 gramów masła lub margaryny

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki cukru(nie zmniejszajcie ilości, nie jest zbyt słodki)

2 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka sody

 

dodatkowo:

cukier puder

lub polewa czekoladowa KLIK

 

 

Jajko w całości ubijamy na puszek z cukrami, wlewamy mleko, przestudzone masło, krotko miksujemy.

Potem dodajemy mąkę przesianą z sodą i kakao, miksujemy do połączenia składników.


Blaszkę keksową o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 50 minut, w funkcji grzania góra-dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.

Jeśli zauważymy, że ciasto przed upływem w/w czasu za mocno przypieka się od góry, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy dalej.

Po upieczeniu studzimy, dekorujemy dowolnie, smacznego :)




 

 


6 komentarzy:

  1. Bardzo pyszny murzynek i dodatkowo szybki. Może jakiś szybki przepis na obiad, by Pani podała. Bo z takimi przepisami można smacznie zjeść i się nie napracowac. Dziękuję Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewunia, moim najukochańszym murzynkowym ciastem jest Twoja babka murzynkowa. Piekę przynajmniej raz w tygodniu. Teraz też siedzi w piekarniku. Ale ten przepis też wypróbuję:)
    Przesyłam mnóstwo uśmiechu:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. helloł :)))
      Powie Ci Kasieńko tak... ta babka właśnie mi się studzi w kuchni :DDD

      Usuń
  3. Telepatycznie wybrałyśmy ten sam przepis, jak fajnie. Ciebie tu długo nie było, ale ja tu grzecznie z bloga cały czas korzystałam:))) super, że jesteś. Właśnie upiekłam twoje ciastka z marmolada z październikowego wpisu. I czekam na kolejne wypieki od Ciebie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomen murzynka zawsze mnie zadziwiał - nie znam osoby, która go nie lubi:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)