piątek, 28 marca 2014

zakwas na żur

Po co kupować, kiedy możemy zrobić sami? :) 



100 gramów mąki żytniej razowej ( typ 2000)
 skórki razowego chleba ( okrojone z dwóch kwadratowych kromeczek)
3 - 4 ząbki czosnku
4 szklanki wody

Mąkę mieszamy w połowie szklanki przegotowanej chłodnej wody, wlewamy do kamionkowego naczynia lub dużego słoika.
Zaczyn zaparzamy wlewając 1 szklankę gorącej przegotowanej wody, mieszamy całość, studzimy.
Po ostudzeniu dodajemy skórkę razowego chleba i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy 2 szklankami przegotowanej ciepłej wody, przykrywamy gazą lub przewiewną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Gotowy zakwas przecedzamy przez gęste sitko.
Uwaga: Jeśli po 4 dniach nie zużyjemy całego zakwasu lub przełożymy gotowanie żurku, zakwas przelewamy do butelki lub słoja i wstawiamy do lodówki !




8 komentarzy:

  1. A ja robię zakwas bez skórki albo szczepię go zakwasem chlebowym (jest wtedy gotowy na drugi dzień) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu szukałam! Dzięki! Będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze kupuję zakwas do żurku, ale być może w tym roku się to zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi, podobno żur wychodzi jej wyborny ;) Ja niestety nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  5. witam. chciałabym zrobić taki zakwas po raz pierwszy dlatego mam pytanie czy ta woda chłodna, gorąca i ciepła to powinna być przegotowana czy niekoniecznie? nie wiem czy to ważne czy nie, ale wolałabym wiedzieć zanim zepsuję coś na samym starcie ;p pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zdecydowanie przegotowana, zaraz to uwzględnię w przepisie, pozdrawiam i daj smakowało :)

      Usuń
    2. dzięki serdeczne za odpowiedź i odwiedziny ;p

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)