piątek, 28 marca 2014

zupa chlebowa

Zostało mi sporo miąższu z faszerowanego chlebka i powstała ta zupa, aromatyczna, sycąca i tania :) W wersji dla dorosłych część bulionu możemy zastąpić piwem :)



3 garście miąższu chlebowego (miałam z żytniego chleba)
1,2 litra bulionu drobiowego
2 średnie cebule
50 gramów sera żółtego lub czystego topionego
0,5 łyżeczki kminku całego
siekana zielona pietruszka
sól, pieprz

Na oleju szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy do niej chleb i przesmażamy wszystko przez około 2 minuty. Całość zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kminek i gotujemy na maleńkim ogniu około 15 minut, następnie wyłączamy gaz, wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser, ewentualnie doprawiamy. Na talerzach posypujemy natką pietruszki.



5 komentarzy:

  1. aż sie oblizuję na ten widok:) wypróbowałabym takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa smaku tej zupy :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lenuś, jak tylko znajdę czas na pewno dołączę do zabawy, dziękuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyyyyyle o niej słyszałam i jeszcze nie robiłam. Teraz to już na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)