Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: chleb faszerowany twarogiem

piątek, 28 marca 2014

chleb faszerowany twarogiem

Szybka propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację, polecam ! :)
Do faszerunku możemy użyć ulubionych ziół i przypraw.
Po zjedzeniu chlebka zostanie ma skórka z piętki, możemy zrobić z niej zakwas na żurek i miąższ, z którego możemy ugotować pyszną zupę chlebową.



1 mały bochenek żytniego chleba z poprzedniego dnia ( sprawdzi się również i chleb tostowy)
300 - 350 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (jeśli ser jest za suchy)
ulubione zioła ( u mnie zielona pietruszka)
sól, pieprz
0,5 strąka czerwonej papryki
4 rozbełtane jaja do panierki

Z chleba odkrawamy piętkę, posługując się nożem wydrążamy miąższ.
Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę (jeśli jest suchy), posiekaną zieleninę, posiekaną paprykę i przyprawy. Twarogiem faszerujemy chleb lekko ugniatając masę, by równomiernie rozeszła się wewnątrz chleba.
Chlebek ostrym nożem kroimy na kromeczki, panierujemy w jajach i smażymy na złoto.
Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie majonez, ketchup lub ulubiony dip.





13 komentarzy:

  1. Ewuniu, świetne rozwiązanie na kanapki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak efektownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, wygląda bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł! Pięknie wygląda! Fajnie, że mamy gotową kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny pomysł, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki świetny pomysł! Jestem w szoku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy pomysł! ale czy z serem nie stanie się nic podczas smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli obtoczymy w jaju i położymy kromki na rozgrzany olej, ser utrzyma się na miejscu, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. No nie!
    Czego ta Ewcia nie wymyśli!
    Wyszły super.
    Takie proste a cieszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DDD, to był hit na wielkanocnym śniadaniu, pomimo tego, że było tyle wyboru wśród bardziej wykwintnych potraw :D

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)