Szybka propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację, polecam ! :)
Do faszerunku możemy użyć ulubionych ziół i przypraw.
Po zjedzeniu chlebka zostanie ma skórka z piętki, możemy zrobić z niej zakwas na żurek i miąższ, z którego możemy ugotować pyszną zupę chlebową.
1 mały bochenek żytniego chleba z poprzedniego dnia ( sprawdzi się również i chleb tostowy)
300 - 350 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (jeśli ser jest za suchy)
ulubione zioła ( u mnie zielona pietruszka)
sól, pieprz
0,5 strąka czerwonej papryki
4 rozbełtane jaja do panierki
Z chleba odkrawamy piętkę, posługując się nożem wydrążamy miąższ.
Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę (jeśli jest suchy), posiekaną zieleninę, posiekaną paprykę i przyprawy. Twarogiem faszerujemy chleb lekko ugniatając masę, by równomiernie rozeszła się wewnątrz chleba.
Chlebek ostrym nożem kroimy na kromeczki, panierujemy w jajach i smażymy na złoto.
Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie majonez, ketchup lub ulubiony dip.
Ewuniu, świetne rozwiązanie na kanapki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł
OdpowiedzUsuńkurcze, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJak efektownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Pięknie wygląda! Fajnie, że mamy gotową kanapkę :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł, wygląda super
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł! Jestem w szoku :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł! ale czy z serem nie stanie się nic podczas smażenia?
OdpowiedzUsuńjeśli obtoczymy w jaju i położymy kromki na rozgrzany olej, ser utrzyma się na miejscu, pozdrawiam :)
UsuńNo nie!
OdpowiedzUsuńCzego ta Ewcia nie wymyśli!
Wyszły super.
Takie proste a cieszy.
:DDD, to był hit na wielkanocnym śniadaniu, pomimo tego, że było tyle wyboru wśród bardziej wykwintnych potraw :D
Usuń