Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Deser ryżowo – czekoladowy

czwartek, 27 marca 2014

Deser ryżowo – czekoladowy

Szybki i bardzo smaczny deserek, ilość na dwie porcje.



0,5 szklanki ryżu (dałam taki z woreczka)
2 szklanki mleka + ewentualnie 1/3 szklanki do podlania
50 gramów dobrej gorzkiej czekolady
3 płaskie łyżki cukru (spróbujcie czy ta ilość Wam pasuje)
2 łyżki koniaku, rumu, wiśniówki (co lubicie, opcjonalnie)
dowolna dekoracja

Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Ryż ugotować w 2 szklankach mleka, efekt ma być taki, że ryż powinien być całkiem miękki lecz nie rozgotowany. Jeśli na tym etapie masa jest bardzo gęsta, dolewamy 1/3 szklanki mleka, zagotowujemy, wsypujemy czekoladę, potem stopniowo cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia cukru i czekolady, lekko schładzamy, dodajemy alkohol (opcjonalnie).
Przelewamy do salaterek, studzimy, dowolnie dekorujemy.




9 komentarzy:

  1. świetny pomysł wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile bym dała za taki deserek!!!!!!!!!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam czegoś podobnego! Ale mnie zainspirowałaś, z resztą jak zwykle! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć :) Przyznałam Ci nominację: http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog-award.html

    Zapraszam po odbiór i pozdrawiam :)

    B.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis, po wyeliminowaniu alkoholu idealny dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspanialy deserek...dobrze, ze sa dwa to jeden dla mnie, a drugi dla Ciebie :))))....pozdrawiam Ewuniu :))))...Irena...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)