Można go zrobić na herbatnikach z masełkiem lub na przykład na biszkoptach.
- spód:
- herbatniki 200 gramów
- masło stopione 100 gramów
- lub okrągłe biszkopty (około 130 gramów)
- likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżki
- masa bananowa:
- miękkie masło 250 gramów
- banany 6 średnich
- cukier puder 1/2 szklanki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- galaretka cytrynowa 2 paczuszki
- dodatkowo:
- galaretka cytrynowa 1 paczuszka
- 2 średnie banany
Herbatniki utrzeć malakserem lub rozkruszyć wałkiem na drobny "piasek", wymieszać ze stopionym masłem do połaczenia składników. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć mokrym piaskiem ciasteczkowym, wygładzić i przycisnąć. Wstawić do lodówki.
W tym czasie 2 galaretki rozpuścić w 200ml wrzatku, przestudzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Banany zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników.
Do masy bananowej wlać galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzch pokroić banany i zalać całość galaretką rozpuszczoną w 500ml wrzątku i lekko tężejącą.
Wygląda genialnie, no i nie trzeba piec a to dla mnie duży + ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńA napisz jak go robisz że masa bananowa nie jest ''siarowata''. Ja raz robiłem podobny przepis ale nie chciały mi się połączyć dokładnie wszystkie składniki. :-))
OdpowiedzUsuńKrzysiu, miksuję blenderem na papkę, no i przede wszystkim masło, żadnej margaryny, musi być mięciuchne, wszystko się super połączy, pozdrówcia :)
UsuńRobiłam to ciasto ostatnio - jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Wyszedł pyszny. Zmniejszyłam trochę składniki ponieważ nie miałam w domu tyle bananów. Ale smakuje super! Polecam!
OdpowiedzUsuńAniu, cieszę się bardzo, że smakował, dziękuję ! :)
UsuńBanany to cos dla mezusia mojego...jak zobaczy to napewno zagoni mnie do kuchni :-))).... i sie nie zdziwie, bo wyglada wysmienicie :-))) pozdrawiam Ewuniu....Irena...
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta latem:) świetny bananowiec:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis :) jest naprawdę pyszny nawet mojemu mężowi smakuje mimo ze nie przepada za ciastami :) jeszcze raz dziękuje :) Dorota
OdpowiedzUsuńto wspaniale, bardzo dziękuję Dorotko za komentarz, pozdrowienia dla Was :)
UsuńDziękuję za przypomnienie ciasta mojego dzieciństwa które moja mama robiła. Pamiętam ten smak i sama go teraz swojej rodzinie zrobię .20 lat tego nie jadłam bo nikt nie pamiętał co z czym było łączone. Dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuń