Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kefirowe ciasto z morelami ( na oleju)

piątek, 11 lipca 2014

kefirowe ciasto z morelami ( na oleju)

Ciacho jest z tych wilgotnych, szybkich, bardzo domowych. Oczywiście można dodać do niego każde inne owoce, lecz wersja z morelami wyszła bardzo aromatyczna :)



3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 jaja
1 szklanka cukru (do całości dopełnić dwiema płaskimi łyżeczkami cukru waniliowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z małą górką)
1 szklanka kefiru (maślanka i rzadka śmietana też się nada)
0,5 szklanki oleju
10 moreli
cukier puder do posypania

Jaja całe ubić z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać też olej, kefir lub maślankę, wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy (powinna być dość gęsta, gwarantuje nam to, że owoce nie zapadną się do środka ciasta).
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać kaszą manną lub bułką tartą, wylać ciasto, następnie poukładać wypestkowane morele, owoce lekko docisnąć.


Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.






12 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, aż ma ochotę się poczęstować. Bardzo lubię takie szybkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym sezonie jeszcze nie robiłam ciasta z morelami. Pora to zmienić bo Twój przepis jest zachęcający:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Ja też nie robiłam jeszcze ciasta z morelami (w tym roku). Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jak zwykle Ewuniu czestuje sie kawaleczkiem :-))....wyglada przepysznie...ciasta z morelami jeszcze nie jadlam i pora sprobowac....pozdrawiam :-)))....Irena...

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne- uwielbiam morele! Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skorzystałam z przepisu. Bardzo dziekuję i polecam wszystkim!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Czy brzoskwinie z puszki będą się nadawały? Nie są za ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połówki będą na pewno zbyt ciężkie, można by je przekroić na 2 lub 3 części i wtedy będą ok

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)