Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: przekąski z ciasta francuskiego

środa, 9 lipca 2014

przekąski z ciasta francuskiego

Na imprezę, na mecz, na dobry humor :)


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 gramów szynki wieprzowej
  • 4 - 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 150 gramów drobno startego sera zółtego
  • zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy


Płat ciasta rozwinąć, posmarować cienko ketchupem, posypać przyprawą.Następnie równomiernie poukładać plastry szynki, posypać żółtym serem.


Zwinąć ściśle. Potem pokroić na około 2 - 3 cm plastry.


Ślimaczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 4 - 5 cm odstępach od siebie.



Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, do zezłocenia.




9 komentarzy:

  1. Super:) Ja robie z pieczarkam,i cebulką, serem i parowkami cielecymi :) Mniammm :) Sylwia P. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na imprezę!!! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Ewo czy można przygotować całość wcześniej i zostawić np. na 2 h po czym dopiero później włączyć piekarnik i je upiec? Ewentualnie czy podgrzewanie już wystygłych ma sens? Nie wpłynie na ich smak itp.? Czy długo wcześniej przed rozpoczęciem trzeba wyjąc to ciasto francuskie z zamrażarki?

    OdpowiedzUsuń
  5. podgrzewane będą niedobre, można sobie przygotować parę godzin wcześniej, bez problemów, ja zwykle używam ciasta schłodzonego, ale jeśli jest zamrozone to wyjąć je sobie minimum 3 godziny wcześniej, żeby się łatwo z nim pracowało

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam je już wielokrotnie z różnymi dodatkami Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy przygotowana wcześniej przekąskę przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli jest nieupieczona to koniecznie w lodówce

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)