- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 gramów szynki wieprzowej
- 4 - 5 łyżek pikantnego ketchupu
- 150 gramów drobno startego sera zółtego
- zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy
Płat ciasta rozwinąć, posmarować cienko ketchupem, posypać przyprawą.Następnie równomiernie poukładać plastry szynki, posypać żółtym serem.
Zwinąć ściśle. Potem pokroić na około 2 - 3 cm plastry.
Ślimaczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 4 - 5 cm odstępach od siebie.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, do zezłocenia.
Moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńSuper:) Ja robie z pieczarkam,i cebulką, serem i parowkami cielecymi :) Mniammm :) Sylwia P. :)
OdpowiedzUsuńświetne na pewno skorzystam:)
OdpowiedzUsuńIdealne na imprezę!!! Polecam!
OdpowiedzUsuńPani Ewo czy można przygotować całość wcześniej i zostawić np. na 2 h po czym dopiero później włączyć piekarnik i je upiec? Ewentualnie czy podgrzewanie już wystygłych ma sens? Nie wpłynie na ich smak itp.? Czy długo wcześniej przed rozpoczęciem trzeba wyjąc to ciasto francuskie z zamrażarki?
OdpowiedzUsuńpodgrzewane będą niedobre, można sobie przygotować parę godzin wcześniej, bez problemów, ja zwykle używam ciasta schłodzonego, ale jeśli jest zamrozone to wyjąć je sobie minimum 3 godziny wcześniej, żeby się łatwo z nim pracowało
OdpowiedzUsuńZrobiłam je już wielokrotnie z różnymi dodatkami Pycha :)
OdpowiedzUsuńCzy przygotowana wcześniej przekąskę przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńjeśli jest nieupieczona to koniecznie w lodówce
Usuń