Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: bułki pszenne na twarogu

środa, 9 lipca 2014

bułki pszenne na twarogu

Znakomite, bardzo puszyste bułki. Świetnie trzymają świeżość. Idealne zarówno z ulubioną konfiturą, nutellą lub szynką.


  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 230 gramów chudego twarogu
  • 300 ml ciepłego (lecz nie gorącego) mleka
  • 7 gramów suchych drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo:
  • 1 roztrzepano jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • ulubiona posypka ( u mnie czarnuszka i sezam)

Drożdże przesiać z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawać twaróg, mleko zagniatając elastyczne ciasto. Ostatecznie ciasto ma się leciutko lepić, jeśli lepi się mocno, podsypać maksymalnie 1 łyżką mąki.
Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 - 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka, posypać ziarenkami.


Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.




10 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł na bułki :-) dzięki wypróbuje bo wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, bardzo polecam, nam bardzo smakowały :)

      Usuń
  2. Piękne! Fajny pomysł z dodatkiem twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. po przekrojeniu wyglądają idealnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są te bułki, mój syn na pewno byłby szczęśliwy gdybym mu zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy i dość intrygujący skład, apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale rumiane i w przekroju idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj upieklam buleczki, sa swietne i wszystkim smakowaly! Super przepis, bo nie trzeba robic zadnego zaczynu, polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, cieszę się bardzo, dziękuję Kochana !

      Usuń
  8. Dzisiaj zrobiłam :-))) Niestety nawet nie spróbowałam bo moi panowie od razu je zjedli. Ale stwierdzili, że pyszne tylko mało. Bardzo dziękuję za super przepis :-)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)