- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 duży por
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- około 0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania
- pęczek zielonej pietruszki
Wątróbkę myjemy, następnie delikatnie osuszamy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. W czasie kiedy wątróbka się smaży ,obie cebule kroimy w talarki, dodajemy do wątróbki, smażymy około 5 minut.
Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tace na dużych oczkach, pora kroimy w talarki, warzywa wrzucamy na patelnię z wątróbką, smażymy około 3 - 4 minut na większym ogniu, potem zalewamy całość gorącym bulionem, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem około 5 minut, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Parę minut po wyłączeniu dodajemy zahartowaną śmietanę (opcjonalnie).
Podajemy z ziemniakami, pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną zieloną pietruszką.
Niestety nie przepadam za wątróbką :(
OdpowiedzUsuńFajny sposób na wątróbkę. U mnie na blogu możesz znaleźć wątróbkę z pieczarkami i papryką - jest naprawdę pyszna. Polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
wiem, bo też mam takową na blogu :)
UsuńBardzo lubię wątróbkę. Zrobiłaś z niej mega kolorowe danie, podoba mi się.
OdpowiedzUsuń