Aromatyczny i błyskawiczny obiad dla całej rodzinki, fasola sprawia, że obiad jest bardziej sycący i zawiera dodatkowo mnóstwo cennego białka. Jako dodatek doskonale sprawdzi się ryż lub pieczywo oraz na przykład ogóreczek konserwowy. Możemy zrobić je z dodatkiem kiełbaski lub bez, nasz wybór :)
4 strąki papryki czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
2 średnie cebule
1 puszka fasoli białej w zalewie
około 300 gramów kiełbasy (każda się sprawdzi, od chorizo po śląską)
sól, czarny mielony pieprz, słodka i ostra papryka wg uznania
2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi)
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
Cebule siekamy.
Oba warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli (jeśli ktoś lubi czosnek przepuszcza go przez praskę i dodaje pod koniec smażenia).
Potem wlewamy pomidory z sokiem, gotujemy na średnim ogniu do jego zredukowania, około 8 - 10 minut, dopiero teraz solimy i dodajemy inne przyprawy.
W czasie kiedy papryka się dusi kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, wrzucamy do leczo i mieszamy.
Na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, mieszamy, finalnie doprawiamy i podajemy :)
Niestety ni emogę jeść fasoli :(
OdpowiedzUsuń:((((, można ją wgl pominąć i dodać jakąś wędzoną wędlinkę np
Usuńwitam Pani Ewo,u pani pachnie już świętami na całego a ja znalazłam dzisiaj przepis na leczo z białą fasolą i jestem już prawie na finiszu a jakie zapachy w domu ,no może jeszcze nie świąteczne ale apetyczne.....pozdrawiam cieplutko Matylda.
OdpowiedzUsuńuwielbiam to leczo ! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje, pozdrówcia cieplutkie
Usuńskąd tutaj tag "dania obiadowe bezmięsne"
OdpowiedzUsuń