Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Sernik z pierniczkami

piątek, 4 grudnia 2015

Sernik z pierniczkami

Delikatny sernik w świątecznym klimacie :)









spód:
160 gramów maślanych herbatników
100 gramów stopionego i lekko(!) schłodzonego masła lub margaryny
2 łyżki (z górką) ciemnego kakao

masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego (może być z wiaderka)
100 gramów rozpuszczonego, stopionego masła
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
5 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (razem 80 g)

dodatkowo:
250 gramów pierniczków nadziewanych w czekoladzie

polewa czekoladowa
100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

ewentualnie ulubione dekoracje


 Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.

Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao, wlać stopiony tłuszcz, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm (niczym nie smarujemy ani nie wyścielamy) wykładamy ciasteczkowym "piaskiem", ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy blaszkę i podpiekamy spód przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Schładzamy.





Masa serowa:
Całe jaja krótko ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią, wlewamy tłuszcz, krótko miksujemy. Potem wrzucamy twaróg, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.




Na końcu wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy krótko.




Połowę masy serowej wylewamy na ciasteczkowy spód, potem delikatnie układamy pierniczki.




Resztę masy serowej znów wykładamy na pierniczki tak by je pokryła.




Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej około 40 minut, wierzch ma się lekko zezłocić.

Sernik podskoczy nam do góry, aby równomierni opadł nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut po wyłączeniu.
Potem uchylamy lekko i schładzamy przez kolejne 40 minut, potem wyciągamy na blat.

Polewa czekoladowa.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.

Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.


Całkowicie schłodzony sernik pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie przystrajamy.

Ponownie schładzamy przez parę godzin w lodówce.



21 komentarzy:

  1. mniam :) od jakiegoś czasu myślę, żeby zrobić to ciacho. Może spróbuje z Twojego przepisu je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ukradłam przepis, bo musi być pycha ! ;-) Tylko ta woda do żelatyny ma być zimna czy ciepła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DDDDDD, jest superowy, woda koniecznie musi być zimna

      Usuń
  3. Zrobiony,chlodzi sie w lodowce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudownie ! Czekam na wieści jak smakował :))))

      Usuń
  4. fanststyczny pomysł ...lubie i sernik i pierniki a tu 2w1..Musze odgapic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudeńko! chyba zapiszę go priorytetem na swoją "świąteczną" listę

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej :) Jezeli zrobilabym bez pierniczkow to ciasto bedzie wystarczajaco slodkie? A zamiast piernikow to co innego moglabym dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez pierniczków będzie zbyt zwarty i mało ciekawy w smaku, zapraszam do działu "Serniki" http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/serniki-i-serniki-na-zimno.html, tam jest cała masa propozycji

      Usuń
  8. Ewa, Ewa...zburzyłaś moje plany świąteczne. Kulinarne. Miał być sernik z oreo. Ale wczoraj zrobiłam ten z pierniczkami. I ja, czekoladowy łasuch, muszę przyznac, ze ten jest lepszy!!! Zdecydowanie. Więc upiekę własnie ten. Zdjecie wyślę na fb. Niebo w gębie...ech...

    OdpowiedzUsuń
  9. ja wczoraj upieklam ten sernik od A-Z wedlug tego przepisu, ale jest bardzo ciezki popekany wilgotny a serem mozna posmarowac bulke

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam twaróg wiaderkowy President 4% - może być taki ??

    OdpowiedzUsuń
  11. Szwagierka upiekła na święta i był pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. witam wspaniały przepis i zapraszam na nowy blog

    OdpowiedzUsuń
  13. moj wlasnie siedzi w piekarniku i nie moge sie doczekac efektu, nie wiem czy wytrzymam az sie schlodzi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej wytrzymać, bo będzie się ładniej kroił

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)