poniedziałek, 11 lipca 2016

makaron z twarogiem, boczkiem i cebulką

Obiad jest wielowymiarowy :), szybki, tani, pyszny i bardzo sycący, tyle w temacie, zapraszam do wypróbowania.








0,5 kg twarogu półtłustego
2 duże cebule
150 gramów wędzonego boczku
czarny mielony pieprz (dużo)
sól do smaku

około 350 gramów makaronu
siekana zielenina (pietruszka, szczypior), koniecznie


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.
Twarożek przekładamy do miski i gnieciemy widelcem.
 W rondlu lub woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, potem wrzucamy do nich pokrojony w paseczki boczek, smażymy do zezłocenia cebuli i przysmażenia boczku, dodajemy twaróg, wsypujemy pieprz, mieszamy smażąc do połączenia składników.





Na końcu wrzucamy makaron, wszystko mieszamy, dosalamy (pamiętamy, że boczek ma w sobie sporo soli) energicznie mieszając.
Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną, smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Super! szczególnie w upalne dni ,do tego schłodzonu kerfir do popica,szybki obiad .U nas często ,lubimy.Aluśka:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :) Zamienię tylko makaron na pełnoziarnisty makaron i można nawet powiedzieć, że całkiem zdrowe będzie to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Już na samym zdjęciu wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne danie, wygląda apetycznie. Musze sobie zrobić na szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)