piątek, 27 września 2013

karpatka

Pyszne klasyczne ciacho ze starego zeszytu z przepisami :)


  • ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 180 gramów masła/margaryny
  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 300 gramów masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej


W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.

Przygotowujemy sobie miseczkę z olejem do maczania łyżki.

Blachę o wymiarach 26x40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, rozprowadzamy ciasto łyżką moczoną w oleju tak, by pokryło cienką warstwą całą blachę, pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut do zezłocenia ciasta.
To samo robimy z drugą częścią ciasta.
UWAGA: W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo nam "Karpaty opadną". Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki, zostawiamy tak na 20 minut, a potem wyciągamy ciasto na blat.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem.

2 szklanki mleka zagotowujemy, a w pozostałej rozprowadzamy dokładnie mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i 2 budynie. Kiedy mleko się zagotuje małym strumyczkiem wlewamy masę budyniową i zagotowujemy jak normalny budyń, odstawiamy z gazu do schłodzenia.

Do chłodnego budyniu dodajemy masę maślaną i dokładnie ucieramy na jednolita masę.

Masą równomiernie przekładamy placek i przykrywamy drugim lekko dociskając, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


7 komentarzy:

  1. Przepiękna karpatka , krem wygląda tak delikatnie , musi być pyszna aż naszła mnie ochota na takie ciacho
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Ewo, bardzo dziękuję, a karpatka zawsze dobra, również ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyrosło mi superowo!dziękuję za super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o matko, ale bym zjadła !!! Cieszę się bardzo :)

      Usuń
  4. To cudo rozpływa się w ustach, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)