- 1 duży filet z kurczaka lub 2 małe
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 strąka papryki ( u mnie po 0,5 różnych kolorów)
- sól, pieprz
- dowolna zielenina
- 150 gram sera żółtego startego na dużych oczkach
Filet i papryki pokroić w małą kosteczkę, dodać sól i pieprz.
Jaja utrzeć z mąką na gładką masę, dodać do mięsa i papryki, wymieszać, dodać wiórki sera i delikatnie wymieszać, doprawić.
Smażyć na złoto na oleju, odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z ziemniaczkami, ryżem lub surówką i ulubionym sosem lub dipem.
Placuszki wyglądają rewelacyjnie, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo dziękuję :))
OdpowiedzUsuńmniam ! pasuje mi do tego jakiś bardzo mocny i pikantny sos czosnkowy ;)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda świetnie! Trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńTo jedne z moich ulubionych "kombinowanych" placuszków :D Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńA czy może zastosować jaja perlicze zamiast kurzych bądź z nich w jakiś sposób zrezygnować? Natalia
OdpowiedzUsuńNatalko, można dać perlicze jak najbardziej, pozdrawiam :)
Usuńrobię takie w trochę innej wersji, pycha. te też zapewne są smaczne :)
OdpowiedzUsuńpyszności, zrobiłam dziś na obiad i moja córcia (niejadek) wyczyściła cały talerz :)
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo się cieszę, pozdrówcia dla Ciebie i Pociechy :)
Usuńsuche mi wyszły :(
OdpowiedzUsuńmoże za długo smażone? powinny być soczyste ze względu na mięso
Usuńwitam,czy mogę zrobić je na zapas do podsmażenia po 2-3 dniach?
OdpowiedzUsuń2-3 dni to za dużo, nie będą smaczne, można zrobić je na dwa dni góra, w pierwszy usmażyć połowę, a surowe ciasto wsadzić do lodowki i na drugi dzień usmażyć tuż przed podaniem, mięso będzie soczyste
Usuń