poniedziałek, 2 września 2013

schab pieczony w folii

Mięsko pieczone w ten sposób jest soczyste, aromatyczne i bez dodatku tłuszczu :))




1 kg schabu bez kości
4 spore ząbki czosnku
słodka i ostra papryka
1 łyżka majeranku

sól (około 2 płaskich łyżeczek)
 pieprz wg uznania

Mięso zanurzamy w zimnej wodzie z dodatkiem przypraw na parę godzin, najlepiej na 12. Po tym czasie mięsko osuszamy, robimy w nim małe nacięcia, wciskamy w nie ząbki czosnku, oprószamy jeszcze raz przyprawami, zawijamy w folię aluminiową.

Mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewamy zimną wodę, tak na około 4 cm. Pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni.

4 komentarze:

  1. Witam serdecznie,a ile ma być wody w której zanurzamy mięsko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wody ma być tyle, by sięgała około 2 cm powyżej poziomu mięska (ma go po prostu porządnie przykryć) :)

      Usuń
    2. dzięki bardzo

      Usuń
    3. nie ma sprawy, jakby co to pytaj, pozdrówcia :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)