Przepis na zalewę mam od mojej znajomej, która od wielu, wielu lat, rozpieszcza nas tymi pysznymi przetworami...
Przygotowałam w ten sposób prawdziwki, podgrzybki, maślaczki i opieńki.
Ta zalewa jest taka bardziej wytrawna, jeśli ktoś lubi słodsze marynaty, to przepis też podaję :)
- świeże mniejsze leśne grzybki
- zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka cukru
- oprócz tego do każdego słoiczka:
- 3 ziarenka pieprzu czarnego (może być tez i kolorowy)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- cebula
marynata na słodszą nutę:
szklanka octu 10-procentowego
4 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
pół łyżki soli
reszta przypraw bez zmian
2 czubate łyżki cukru
pół łyżki soli
reszta przypraw bez zmian
Wodę zagotować z octem, dodać sól i cukier.
Cebulę pokroić na plasterki, podgotować około 5 minut, odsączyć.
W słoiczkach układać grzybki warstwami z cebulą, wrzucić przyprawy i zalać zalewą, tak, by je przykrywała. Pasteryzować około 6 minut.
opieńki:
podgrzybki:
maślaczki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)