sobota, 9 listopada 2013

roladki schabowe z boczkiem i śliwką

Pyszny obiad, uwielbiamy to połączenie, pachnące i super smaczne :)
Podałam je z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami na ciepło, mniam ! :))




  • 4 rozbite cienko płaty schabowe
  • 8 śliwek suszonych (optymalnie śliwki wędzone, lecz mogą tez być kalifornijskie)
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • musztarda do posmarowania schabu
  • mąka pszenna do obtaczania
  • 1 jajo
  • bułka tarta do panierki

Kotlety oprószyć przyprawami (od wewnętrznej strony, tam, gdzie będzie farsz, solimy mniej ze względu na boczek), smarujemy cienko musztardą, kładziemy boczek ( po 2 plastry na jeden kotlet), układamy śliwki, ściśle zawijamy w roladkę.


Roladkę obtaczamy najpierw w mące, potem w rozkłóconym jaju, a następnie w bułce tartej. Ja roladek nie spinałam ani nie związywałam (nic się nie "rozeszło". Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na małym ogniu.



6 komentarzy:

  1. Ewo podpowiedz ...Ile opakowań śliwek może wyjść na te roladki , tak na 1-1.20 kg schabu? Przyznaję że nie kupowałam nigdy suszonych śliwek ( znam tylko te w czekoladzie :D ) i nie mam pojęcia jak duże opakowania są . A musztarda może być dowolna czy masz jakąś wypróbowaną? - Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, śliwki można kupić na wagę, ale ja kupuję w opakowaniach, bo są zawsze świeże i mięciutkie, są paczuszki po 100, 200 gramów, są też większe, kalkuluję, że z 1,200 schabu wyjdzie około 10 kotletów, czyli potrzebne będzie około 20 sztuk, 200 gramów wystarczy na pewno, a musztardę do tych roladek najlepiej dać najzwyklejszą stołową, delikatesową lub sarepską, te rodzaje nie zaburzą smaku całości, ja kupuję zwykle z firmy Roleski lub z Kamisu
      p.s napisałam o śliwkach kalifornijskich, one są pakowane, bo te wędzone można dostać w takich osiedlowych warzywniakch, zwykle tylko na wagę, więc z kalifornijskimi będzie najmniej kłopotu, jesli chodzi o ich łatwe nabycie

      Usuń
    2. Dzięki wielkie !!! :) Z....

      Usuń
  2. Czy roladki mogę przygotować dzień wcześniej przed podaniem? Pytam, gdyż chciałabym je przygotować na komunię, a nie chciałabym robić tego w ostatniej chwili
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie, że można, smacznego ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)