sobota, 7 czerwca 2014

sernik truskawkowy z musem

Delikatny i łatwy do zrobienia sernik, o ciekawym deseniu na wierzchu :)





800 gramów zmielonego tłustego twarogu
3 budynie truskawkowe z cukrem
1 szklanka cukru
0,5 szklanki posłodzonego wg upodobań musu truskawkowego
4 jaja
spód:
140 gramów ciasteczek maślanych
2 łyżki ciemnego kakao
80 gramów stopionego masła

dodatkowo:
3 łyżki posłodzonego musu truskawkowego

Herbatniki rozgnieść porządnie, dodać kakao, tłuszcz, wszystko wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wyłożyć mieszanką, rozprowadzić równomiernie po powierzchni, lekko dociskając. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec 10 minut, schłodzić.
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do sera utrzeć. Następnie do masy dołożyć mus truskawkowy i budynie, wszystko dokładnie połączyć (użyłam blendera). Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać powierzchnię. Bardzo delikatnie łyżką nałożyć kleksy z musu, potem rozprowadzić je delikatnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, tworząc „esy – floresy”.
Sernik wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut na środkowym poziomie piekarnika ( funkcja góra – dół).





24 komentarze:

  1. Mniam, ale mam ochotę na taki sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kuszący sernik, takiego truskawkowego połączenia jeszcze nie robiłam, więc muszę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyglada kuszaco, szczegolnie na tle tego pieknego serwisu do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, no właśnie tak sobie pomyślałam, że kolorki podobne :))), buziaki dla Was :)

      Usuń
  4. Ale pyszności- a wzorek na serniku- jak na talerzyku( bardzo ładna zastawa)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, zjadłabym kawałek... A nawet i dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, znakomity! I jak pięknie współgra z talerzem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy blachę posmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem?
    ile razy zmielić twaróg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blachy niczym nie smarowałam ani nie wykładałam papierem, oczywiście można zrobić to ostatnie
      ser mieliłam jeden raz, ale na najdrobniejszych oczkach

      Usuń
  9. Ok, dziękuję za odpowiedź, chce jutro zrobić, mam nadzieję że wyjdzie. Robiłam kiedyś podobny, ale z brzoskwiniami, wyszedł średnio, po 1,5 h pieczenia był w środku jeszcze trochę 'rozlazły"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu budynie trzymają wszystko w całości, jednak studzenie powinno trwać parę godzin, pozdrawiam i czekam na relację :)

      Usuń
  10. W tamtym przepisie był tylko jeden budyń, studziłam ciasto długo, dopiero na drugi dzień wieczorem pokroiłam sernik.
    Nie mogłam znaleźć nigdzie budyniu truskawkowego :( podjadę do reala, może tam dostanę, jeżeli nie, to mam wiśniowy i waniliowy, jak myślisz który będzie lepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, wiśniowy będzie dość mocno dominował w smaku, ale będzie dodawał koloru, ja uwielbiam wiśniowe klimaty, więc dałabym wiśnię, z wanilią będzie bardziej truskawkowy, ale kolorystycznie jaśniejszy

      Usuń
  11. no właśnie tak samo pomyślałam, albo kolor albo bardziej truskawkowy smak :) chyba dam wiśniowy, jak nie dostanę truskawkowego
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki, żebyś jednak dostała truskawkowy, ja miałam z Winiar, ale z wiśniowym będzie też pyszny, pozdrówcia :)

      Usuń
  12. Dostałam w realu, właśnie z winiar :) jupii ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewcia sernik wyszedł pyszny, polecę go znajomym. We środę piekę go jeszcze raz, jadę do rodziców a oni lubią takie "truskawkowe klimaty". na fejsa wysłałam Ci zdjęcie :) sorry za jakość, ale zdjęcia zrobione telefonem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ogromnie się cieszę, bardzo, bardzo dziękuję za zdjęcie, buziaki gorące ! :)))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)