czwartek, 26 czerwca 2014

placki ziemniaczane z twarogiem

Jeśli lubicie te klasyczne, zakochacie się w tej wersji, pycha ! Porcja na 12 sztuk.


  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 jajo
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 150 gramów twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • siekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.
Twaróg dokładnie pognieść widelcem.
Do ziemniaków dodać śmietanę, mąkę, jajo, przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki twarogu).
Smażyć niewielkie placki na oleju lub smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami.





4 komentarze:

  1. Z twarogiem placków nigdy nie jadłam. Wyglądają pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z twarogiem placków jeszcze nie robiłam, a szkoda, bo te bardzo zachęcają do ich przyrzadzenia. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersji z twarogiem nie próbowałam, a wyglądają tak smakowicie, że mam nie lada ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Z twarogiem jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)