Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: blok czekoladowy

poniedziałek, 29 czerwca 2015

blok czekoladowy

Tego pana chyba nie trzeba przedstawiać, słodkość rodem z PRL, uwielbiam go, bo to słodycz z mojego dzieciństwa. Banalnie prosty i nie ma szans by coś poszło nie tak jak powinno, przepis z bloga "Obżarciuch" z moimi małymi zmianami.






250 gramów masła ewentualnie margaryny (z masłem o niebo lepsze)
400 gramów pełnotłustego mleka w proszku
3/4 szklanki mleka lub wody
5 łyżek ciemnego kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
100 - 120 gramów rozdrobnionych herbatników typu petitki

dodatkowo:
150 gramów orzechów laskowych
100 - 150 gramów herbatników
ewentualnie garść ulubionych bakalii


Do rondla wlać mleko lub wodę, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać oba cukry oraz kakao, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Schłodzić do temperatury ciała.





Potem stopniowo dosypywać mleko w proszku (zrobiłam to na 4 razy) i energicznie mieszać. Masa stopniowo będzie nam gęstniała.





150 gramów herbatników rozdrobnić blenderem na proszek, wsypać do masy i wymieszać (masa będzie bardzo gęsta). 






Orzechy laskowe średnio rozdrobnić, a potem podpiec je na suchej patelni przez około 10 minut.
UWAGA: Po wyłączeniu gazu orzechy przesypujemy do miseczki, nie zostawiamy ich na patelni, bo nam się przypalą.




Foremkę keksową o wymiarach 28 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno wyłożyć 1/4 masy, ugnieść na całej powierzchni, dodać część połamanych na mniejsze kawałki herbatników i posypać częścią podprażonych orzechów, następnie przykryć kolejną częścią masy czekoladowej i znów ugnieść, wyłożyć kolejną część herbatników i orzechów, przykryć kolejną częścią masy etc, czynność powtarzać do wykończenia składników.





Wierzch bloku przyklepać lekko zwilżoną dłonią i wstawić na parę godzin do lodówki do stężenia, smacznego !


6 komentarzy:

  1. Czekolada pod każdą postacią to zdecydowanie moje smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mleko jakie uzyłaś?? Ja kiedyś robilam z niebieskim ale chyba juz nie ma...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam mleka z Mlekovity, ma akurat 400 gramów, ale jest jeszcze Łaciate, ma 500 gramów, ale też jest bardzo fajne

      Usuń
  3. super wyszedł :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy byłam małą dziewczynką(ok 35 lat temu)wierzyć się nie chce ale żeby zjeść czekoladę nie szło się do sklepu,bo w sklepie nic nie było....tylko robiło się ją w domu....moja kochana mamusia robiła Pani Ewuniu dokładnie taką samą....wzruszyłam się.....a kiedy byliśmy na wakacjach u babci i chciało nam się bardzo coś słodkiego to podkradaliśmy z kurnika jajka i kręciliśmy kogiel mogiel....czy ktoś jeszcze dzisiaj uciera sobie kogiel mogiel??....i robi blok czekoladowy,,,,,pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)