Poezja, uwielbiamy tradycyjne, ale te ... to po prostu istna delikatność. Są bardzo sycące i rozpływają się w ustach, gorąco polecam :)
ciasto naleśnikowe tradycyjne KLIK
lub
ciasto naleśnikowe na kefirze KLIK
masa twarogowa na 10 grubiutkich sztuk:
750 gramów zmielonego sera półtłustego
cukier wg uznania
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru z wanilią
zalewa:
200 ml śmietany kremówki 30%
4 jaja
2 łyżki cukru z wanilią
1 kopiasta łyżka cukru
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto przygotowujemy na przykład wg TEGO przepisu.
Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony. Potem układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.
Jaja miksujemy razem ze śmietaną i cukrami do połączenia składników, nie dłużej, zalewamy naleśniki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy foremkę i pieczemy do lekkiego zezłocenia wierzchu zalewy, u mnie około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Wyglądają przepysznie idealny obiad po świetach bez miesa p. agnieszka
OdpowiedzUsuńwłaśnie zaczęłam diete, a tu takie cudooo.... I kusi 😊 i w glowi myśli - a gdyby tak mniej cukru, chudy twaróg... Oj chyba się pokuszę 😊 yyy tzn : Dzieciom zrobię 😂😂😂
OdpowiedzUsuńmożna podmienić również w zalewie jogurt grecki, jaja, stewia, ale... to nie to samo :P
UsuńSuper smaczne danie.Polecam.
OdpowiedzUsuńRewelacja, prawdziwy smak dzieciństwa. Wszystkim polecam !!!!
OdpowiedzUsuńJa akurat dzisiaj robiłam naeśniki ze szpinakiem z cista na naleśniki gryczane, bo te są zdrowsze. Dawno nie robiłam naleśników na słodko i chyba pod koniec tygodnia skusze się na zrobienie naleśników z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich zapiekanych naleśników. Koniecznie muszę je zrobić, bo wyglądają smakowicie i jestem pewna, że tak smakują. Też jestem za prostymi potrawami, a dobre przepisy rozpoznaję po składnikach. Ten mi się baaardzo podoba. Jutro robię. Pozdrawiam Pani Ewo.
OdpowiedzUsuńsą przepyszne ! Mam nadzieję, że i Wam posmakują, również pozdrawiam cieplutko
UsuńSmakuje jak jajecznica :/
OdpowiedzUsuńCzy to będzie trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńuda się, bo największa trudność w tym przypadku to dobre ptoporcje na ciasto naleśnikowe, a moje są b. dokładne, także do dzieła i powodzenia !
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Jeśli dam do nadzienia 2 lyzki cukru waniliowego kupnego to ile mam dać jeszcze zwyklego cukru ? ile by Pani dala ?
OdpowiedzUsuńtraktowałabym go tak samo jak domowy, a do tej ilości sypię około 3/4 szklanki, bo lubimy dość słodkie nadzienie
UsuńPyszne! Dzieci zachwycone😃Koniecznie do powtórki
OdpowiedzUsuń