Nie jest trudne ani czasochłonne wbrew pozorom, nic, tylko piec :) Po cieście zostają nam 4 żółtka, możemy je wykorzystać robiąc rogaliki krucho - drożdżowe, nie zawiedziecie się :)
3 jaja
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz na dwa blaty:
0,5 szklanki chłodnej kawy (moc wg uznania)
lub do wyboru:
0,5 szklanki kakao (może być na mleku, może też być na wodzie)
ciasto wafelkowo – orzechowe
0,5 szklanki białek (u mnie to były białka z 5 jajek)
¾ szklanki cukru
120 gramów wafelków Prince Polo
100 gramów orzechów (dałam włoskie, pól posiekałam drobno, pół bardzo drobno)
50 gramów wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
krem waniliowo – kawowy:
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gramowy)
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 gramów miękkiego masła
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml mleka
1 łyżka kawy + 1 łyżka wrzątku
1,5 łyżki spirytusu lub rumu lub likieru kawowego
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania z wierzchu ( około 1 garści)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier, utrzeć, następnie dodać żółtka, krótko zmiksować, dodać mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem (lub wyłożyć papierem do pieczenia), wysypać kaszą manną, wylać ciasto, piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować niezbyt długo, następnie przesiać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Wafelki pokroić w 1 cm kostkę. Pokrojone wafelki, posiekane orzechy, wiórki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, rozprowadzić bezę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Papier oderwać po całkowitym wystudzeniu blatu bezowego. Blat nasączyć ponczem.
W 0,5 szklanki mleka wymieszać budyń, cukry, mąkę, resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować budyń, schłodzić go do temperatury pokojowej. Następnie po 1 łyżce dodawać miękkie masło, aż do wyczerpania tłuszczu, cały czas ucierając (robiłam to blenderem).
Kawę zaparzyć we wrzątku, schłodzić, dodać do masy , utrzeć na gładki krem. To samo zrobić z alkoholem.
Składanie:
Na wafelkowy blat (nasączony ponczem) wykładamy ¾ kremu, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy blatem kakaowym, który smarujemy pozostałym kremem, wygładzamy powierzchnię, polewamy polewą, posypujemy wiórkami, schładzamy przez parę godzin w lodówce.
Mniam ... ciasto a właściwie torcik wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Ale pysznie wygląda, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńSuper. Nic, tylko ... jeść. Królewskie. Skuszę się na to ciasto, bo warte upieczenia i zjedzenia. Zapisuję więc przepis... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
Usuńod dawna zachwalała mi je koleżanka, ale jakoś nie śpieszyło mi się, aby je upiec... Teraz, gdy je zobaczyłam, wiem, że nie mogę już zwlekać. Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńOlu, koniecznie, warte zachodu (choć w sumie nie jest jakieś bardzo pracochłonne)
UsuńPyszne jest to ciasto! Przypomniałaś mi jak dawno go nie robiłam;) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńDziękujemy za inspirację na weekend :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/567856103349863/?type=1&theater
Zrobiłam i jest super pycha naprawdę
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy można całkowicie pominąć alkohol?bo akurat nic a nic z wymienionych nie mam w domu😁
można, można również dodać aromat np rymowy lub śmietankowy, arakowy etc
Usuńczy ciacho jest słodkie? czy można upiec na zwykłej kwadratowej blaszce? Wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńjest takie średnio słodkie wbrew pozorom, można upiec go w kwadracie z podanymi proporcjami, ale pod warunkiem, że bok nie będzie większy niż 25 cm, w innych wielkościach trzeba pozmieniać proporcje
UsuńCiasto pycha, lubię ciasta z orzechami Delicjusza też już wypróbowałam teraz będzie Cudaczek albo sama nie wiem wszystko tu wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńja też mam ogromną słabość do wszelakich orzechowców, Cudaczek - super wybór :)
UsuńZakochałam się w tym blogu i nic tylko namiętnie czytam,dodaje przepisy do ulubionych i zaczynam gotować i piec! :-)
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo ! :)))))) W takim razie będziemy razem gotować i piec, pozdrowionka, Ewa
UsuńCiasto już piekę któryś raz z kolei,tym razem na 1 rocznicę komuni zawsze sie udaje,a za tydzień będzie Delicjusz i sernik z rosą na komunię do siostrzeńca też już wypróbowane,tylko cielaczek mi nie wyszedł,ale to nic i tak będę piekła ciacha z tej stronki
OdpowiedzUsuńcielaczek ma czasem tendencje do zakalca, to prawda ://, cieszę się, bo nie można łatwo się poddawać, ja już nawet nie liczę ile jedzenia spartoliłam i w koszu wylądowało :D
UsuńCzy poncz z kakao o którym mowa ma powstać z kakao rozpuszczalnego czy prawdziwego. Czy lepiej poncz Kawowy? Jak Pani radzi?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
kakao z rozpuszczalnego, ja wolę kawowy, ale też i jestem maniaczką wszystkiego co z kawą :)
OdpowiedzUsuńJaka ma byc kawa do masy?
OdpowiedzUsuńdobrej jakości rozpuszczalna, miałam zdaje się Nescafe
OdpowiedzUsuń