Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

niedziela, 5 stycznia 2014

rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Przepyszne, nie można się od nich oderwać, ale czy trzeba...? ;-)




  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 60 gramów drożdży
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoiczek marmolady lub dżemu
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".
Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).

Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.
Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.


Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.

Czytałam, że u niektórych może to trwać nawet do 1,5 godziny.




Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).

Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).



9 komentarzy:

  1. pyszne takie rogaliki, ja takie zatapiane ciasto piekę w keksówce z dodatkiem rodzynek, też smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bardzo fajny pomysł, an pewno następnym razem wypróbuję Twój sposób :)

      Usuń
  2. Nie piekłam taką metodą. Ale jak widzę jest świetna. Rogaliki, jak malowane :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. też nigdy nie piekłam podobnych - ciekawa ta metoda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam uwielbiam Pani blog. Ciagle robie cos nowego. Super przepisy. Robilam rogaliki z serkiem waniliowym super wyszly. Z tymi mialam problem moje ciasto od razu plywalo na powierzchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami tak się dzieje..też miałam taki przypadek, stwierdziłam, że pomimo tego, że od razu pływa potrzymam je w wodzie przez 40 minut i dalej poszło gładko, dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  5. rogaliki fantastyczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)