- 300 gramów mąki pszennej
- 1 jajo
- 30 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 15 - 17 gramów drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- smarowidło:
- 60 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru (dałam brązowy)
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać jajo, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Składniki smarowidła wymieszać ze sobą.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 35x50. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.
Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego boku.
Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę ostrym nożem na pół (wzdłuż).
Potem zapleść warkoczyk.
Końce warkocza skleić ze sobą tworząc wieniec.
Wieniec włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki wieniec nie stanie się brązowo - złoty.
Przepięknie Ci wyszedł! Muszę się przyznać, że jeszcze nie zmierzyłam się z takim wieńcem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani za tak wspaniały blog! Żaden mnie tak nie zaispirował.
OdpowiedzUsuńDzisiaj startuję i mam za cel wypróbować większość tych wspaniałych przepisów. Na początek wybrałam rogaliki na maślance, a jutro zabiorę się za ten wieniec. Jestem pewna, że będą pycha. Najbardziej z tego mojego entuzjazmu cieszy się oczywiście mąż i córcia :) Pozdrawiam
jest mi przeogromnie miło ! cieszę się bardzo i zapraszam o każdej porze dnia i nocy :))), jakby co, to służę radą i pomocą :), pozdrawiam Ewa :)
UsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńEwa jak zwykle wymiatasz swoimi wypiekami :)) piękne
OdpowiedzUsuńPaulo, bardzo dziękuję kochana :)
UsuńAleż piękny!!! Muszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńMonia, koniecznie ! :)
UsuńPięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo dziękuję ! :), pozdrówcia :)
UsuńPiękny zawijasek :)
OdpowiedzUsuńWieniec wyszedł przepyszny! Jeszcze jest gorący, ale już się dobrałam do niego. Pychota!
OdpowiedzUsuńA wczorajsze rogaliki na maślance zrobiły furorę. Cudowne mmmmm ... no poprostu bomba :)
to dla mnie cudowna nowina, bardzo, bardzo się cieszę, dodam, że ja też zrobiłam mu szybko zdjęcie, a potem na ciepło wtrąbiłam całkiem sporo, super, pozdrówka ! :)))))
Usuńdrozdzowki, wience, zawijasy ...zakupilam swieze drozdze i teraz sie zastanawiam od czego zaczac...wszystko wyglada tak pysznie...pozdrawiam Ewuniu:)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, nie mam pojęcia, bo wszystko godne polecenia :), po kolei, powolutku :)
UsuńWczoraj zrobiłam dwa, dzisiaj nie ma po nich śladu !!! Dzięki serdeczne za taki wspaniały przepis, który zagości u nas na stałe. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńAniu, już uwielbiam Ciebie i Twoją rodzinkę ! u mnie jest to samo ! :))) buziaki ! :-**
UsuńWłaśnie zrobiłam, wszystko zgodnie z przepisem, smak bardzo dobry ale jakieś takie trochę suche wyszło... Ma być takie suchawe?
OdpowiedzUsuńwitaj
Usuńhm, raczej nie, chrupiące z zewnątrz, zdecydowanie tak, suche nie powinno być, rozumiem, że piekłaś dokładnie tyle, ile w przepisie? czasem niektóre piekarniki mocniej z góry przypiekają
Wszystko zgodnie z przepisem, faktycznie - pewnie zależy od piekarnika, mój przypieka od dołu :-) Jutro mam w planie robić brioszki :-) Pozdrawiam
Usuńfajnie, będę czekać na opinię, również pozdrawiam słonecznie ! :)
UsuńPyszne delikatne ciasto, zmieniłam nieco proporcje cukru w smarowidle tylko 2 łyżki i rozpuściłam razem z masłem, nie lubię całych kryształków. Przepis fantastyczny i prosty
OdpowiedzUsuń