Roladki podałam z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.
- 4 płaty z szynki na rolady (schab też będzie ok)
- 3 średnie ogórki
- 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- musztarda do posmarowania kotletów
- 2 małe kromki chleba żytniego
- 2 średnie cebule
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
- sól (niewiele)
- pieprz, słodka papryka
- 3 - 4 kawałki suszonych grzybków (dałam podgrzybki)
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (dałam 18%)
Płaty mięsa myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy małą ilością soli, posypujemy czarnym pieprzem, smarujemy cienko musztardą z jednej strony.
Ogórka kroimy wzdłuż na paseczki, cebulę w piórka.
Na plastrze mięsa układamy boczek, 2 - 3 kawałki ogórków, troszkę cebuli, zawijamy ściśle, związujemy sznureczkiem. To samo robimy z resztą mięsa.
2 pozostałe cebule kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy rolady z każdej strony, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dwie cebule.
W rondlu zagotowujemy wodę, dodajemy grzybki, wkładamy mięso, cebulę, dodajemy paprykę słodką, odrobinę soli i czarny pieprz, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa ( u mnie około 50 minut),uzupełniamy wodę, zagotowujemy.
Do sosu wkruszamy żytni chleb (sam miąższ bez skórek), gotujemy około 10 minut.
Roladki wyjmujemy na talerzyk, sos zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowujemy, doprawiamy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, wkładamy roladki.
Nie dodawajmy więcej chleba do sosu, gdyż będzie zbyt kwaśny..
Z solą tez nie przesadzamy, bo jednak ogórki i boczek sporo soli oddadzą do mięsa.
Ale kusząco wyglądają. Trzeba będzie przygotować na obiad niebawem.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne zrazy :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń