Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: biszkopt z pianką

środa, 5 lutego 2014

biszkopt z pianką

Ciacho jest szybkie i łatwe, leciutkie i pyszne. Możemy dodać do niego dowolne owoce (również te w puszkach czy słoikach) i dopasować smakowo galaretkę. Ma jeszcze dwie zalety, zawsze wychodzi i smakuje każdemu :)
P.S. Jeśli chcecie przygotować go w większej foremce, piszcie w komentarzach, pomogę.




  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • poncz do biszkoptu (opcjonalnie):
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • pianka:
  • 1 opakowanie "Śnieżki" + 200 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka owocowa ( u mnie tym razem truskawkowa)
  • wierzch:
  • garść owoców ( u mnie poza sezonem mrożone truskawki, możemy użyć również owoców z kompotu)
  • 1 galaretka truskawkowa

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, ewentualnie naponczować.


Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego mleka. Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować.
Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt.
Jeśli pianka od razu po zmiksowaniu ma strukturę gęstą, wylać ją od razu na biszkopt, bez czekania, wygładzić powierzchnię.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzątku, wymieszać dokładnie.
Na wierzchu pianki poukładać owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone). Owoce zalać tężejącą lekko drugą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.




16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja też o każdej porze roku, a może w zimie najbardziej? :))) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Niezwykle puszysta pianka! Wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno z ciast które bardzo lubię latem

    OdpowiedzUsuń
  4. takie pysznosci moge wcinac bez zadnych hamulcow...serwis Ewuniu masz cudowny:))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, ja też i myślę, że w przypadku tego ciacha to nie będzie wielki grzech :))), bardzo dziękuję :)

      Usuń
  5. A czy do pianki zamiast galaretki można dodać np kisiel? Chciałabym zrobić ale nie mam tutaj miksera..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kisiel się nie sprawdzi, masa będzie zbyt lejąca, ale bez miksera też wymieszasz Śnieżkę z galaretką, łyżką, energicznie, wiem, bo wypróbowałam sama, musisz tylko troszkę się namachać, efekt będzie ten sam, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję :) a tak nawiasem mówiąc bardzo apetycznie wszystko na tych zdjęciach wygląda, oby wyszło podobnie :)

      Usuń
    3. wyjdzie jeszcze lepiej ! :) pozdrawiam :)

      Usuń
  6. czy biszkopt nie będzie za suchy jeśli go nie nasączymy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mnie nie jest za suchy, jednak w razie możliwości można go naponczować

      Usuń
  7. Witam. Chciałabym przygotować w większej formie takiej prostokątnej. Jakie proporcje?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)