Świetna domowa wędlina, na którą warto czekać 7 dni :), bardzo polecam :)
około 1 kg szynki wieprzowej
zalewa:
1,25 litra przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej (opcjonalnie)
40 gramów soli peklowej (użyłam z Galeo)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
dodatkowo przed pieczeniem:
pieprz czarny, papryka słodka i ostra
1 łyżeczka majeranku
Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, ostrym szpikulcem (o grubości wykałaczki) nakłuwamy mięso w wielu miejscach.
W wodzie rozpuszczamy sól, dokładnie mieszamy, wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe przyprawy, wkładamy mięsko, wstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie, minimum 1 raz odwracamy szynkę na drugą stronę.
Po upływie tego czasu mięso myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 65 - 70 minut w temperaturze 200 stopni.
Domowa najlepsza;)
OdpowiedzUsuńSzybka wygląda pysznie, oj zajadałabym się kanapkami z takiej szynki. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTaka szynka to jest coś! Przy najbliższej okazji zrobię taka domową szynkę. Pięknie wygląda, aż kusi swoim wyglądem :)
OdpowiedzUsuńSzyneczka wygląda jak z dobrej masarni, pyszota!
OdpowiedzUsuńJejkuuuuu jaka piękna i bez tej wstrętnej chemii oraz wody...pycha!! Nie ma to jak domowa szyneczka :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie ona wygląda!
OdpowiedzUsuńNa taki wyrób można czekać i 10 dni, :)
OdpowiedzUsuńEwo mam pytanie, czy przed włożeniem do rękawa, polewamy szynkę jakimś tłuszczem?
OdpowiedzUsuńDanusiu, ja nie smarowałam, ale jeśli obawiasz się, że zbytnio się przypiecze to po posypaniu przyprawami możesz sobie cienko olejem wysmarować, albo w połowie pieczenia odwrócić razem z workiem spodem do góry
UsuńDzięki Ewuniu. Moja szyneczka się pekluje.
OdpowiedzUsuńa ja zaraz po Twoim komentarzu zapeklowałam sobie schabik :))) w takiej samej marynacie :)
UsuńEwa szynka wyszła pyszna. Wilgotna, krucha tylko jeść. Dlatego tak sobie chodzę i podskubuję po kawałku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
to dla mnie ogromna radość :))))))))))))
UsuńCzy schab jest też taki kruchy i soczysty? Schaby mają to do siebie,że często wychodzą wysuszone.
OdpowiedzUsuńja schab pekluję 4 dni i potem przed pieczeniem posypuję przyprawami, zawijam w folię aluminiową, kruchuteńki i soczysty wychodzi, pycha, polecam :)
UsuńCieszę się coraz bardziej, że tu trafiłam :-) Mam inny przepis na szynkę ale mojemu mężowi już się tamta "przejadła" Na święta wypróbuję chyba tą szyneczkę. Od kilku lat piekę szynkę, schab, czasem boczek (dla męża) lub filet z indyka z różnych przepisów bo poza tym, że te mięska są pyszne to jeszcze mogą znacznie dużej poleżeć w lodówce i nie robią się obślizgłe. Taka szynka smakuje rówie dobrzez na drugi dzień po upieczeniu jak i po tygodniu.
OdpowiedzUsuńpewnie, sklepowe wędliny są do bani i drogie ://
UsuńEwa, czy mogę użyć zwykłej soli? jaka jest między nimi różnica? Magda
OdpowiedzUsuńróżnica jest spora, sól peklująca ma większe wartości konserwujące, wędlina wytrzymuje o wiele dłużej, po drugie nadaje ten ładny różowy kolor, w przypadku uzycia soli kuchennej szynka będzie szara, wytrzyma krócej,no i nie trzeba trzymać jej w zalewie tak długo, wystarczy 48 godzin
Usuńkurczę, to może poszukam jednak tej peklującej :)
OdpowiedzUsuń