Podałam je z ziemniakami i buraczkami na ciepło, ale z chlebkiem i kiszonym ogórkiem będą co na mniej tak samo smaczne :)
- około 1 kg żeberek
- 3 średnie cebule
- sos:
- 1 butelka pikantnego ketchupu
- 0,5 - 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 - 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Żeberka pociąć na mniejsze paski, lekko osolić, przysmażyć wstępnie na patelni, poukładać w naczyniu żaroodpornym.
Na tym samym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki, przełożyć do mięsa.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie. Zalać mięso, powinna przykrywać żeberka co najmniej w 3/4, przykryć pokrywą, piec około 1,5 godziny w 200 stopniach. W połowie pieczenia można je poodwracać na drugą stronę lub przemieszać.
Uwielbiam takie dania smacznie wygląda wypróbuje buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńMarii, dziękuję ! :) również ściskam mocno !
UsuńWyglądają znakomicie. U nas rzadko są żeberka, a szkoda. Trzeba nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMariko, u nas też nieczęsto, a tą wersję bardzo polecam :), pozdrówcia :)
UsuńAle przepysznie wyglądają te żeberka :)
OdpowiedzUsuńMadziu, fajne, same się robią :)
UsuńBardzo lubię żeberka. A jeszcze jak zapewniasz, że rozpływają się w ustach, to już bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, zapraszam serdecznie :)
Usuńpyszny pomysł, lubię takie żeberka:d obserwuje:)
OdpowiedzUsuń:)), miło mi bardzo :)
UsuńSmakowite jedzonko ! :-))
OdpowiedzUsuńZiemniaczki...buraczki...i żeberka...po prostu uwielbiam!! :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie :) z pewnoscia wyprubuje :) mam tylko pytanko odnosnie tej butelki keczupu to ma byc mala czy duza ? ile tak w mililitrach ?dziekuje
OdpowiedzUsuńużyłam mniejszej butelki z Pudliszek, tam jest chyba około 400 gramów, dokładnie nie wiem, bo teraz mam w domu dużą ( 700g), w przepisie podana jest ta mniejsza
Usuń